Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nuduri pictate de Constantin Pacea pe parcursul a trei decenii, la Arcub
expozitie nudul constantin pacea

Nuduri pictate de Constantin Pacea pe parcursul a trei decenii, la Arcub

O serie de nuduri pictate pe parcursul a trei decenii de artistul Constantin Pacea vor fi expuse în Sala Coloanelor de la Arcub – Hanul Gabroveni, în perioada 13 iunie – 2 iulie.

Unul dintre liderii generaţiei ’80 în pictura românească, Constantin Pacea propune o incursiune plină de sensibilitate în pictura corpului uman.

Expoziţia „Nudul – Constantin Pacea” este curatoriată de Monica Crânganu şi reuneşte o colecţie de lucrări centrate în jurul figurilor feminine ce au fost pictate de artist pe parcursul a mai mult de 30 de ani în tehnica uleiului pe pânză.

„Nimic premeditat” 

Alături de modele ocazionale, Constantin Pacea îşi centrează creaţia în jurul figurilor feminine din viaţa lui (soţia, fiica, sora, nepoatele), fapt ce imprimă intimism şi căldura reprezentărilor, deschizând poarta sufletului său. Scene de maternitate, gesturi umane pline de candoare, ipostaze contemplative, dar şi poze de atelier, academice creează un univers pictural bogat, cu consistenţa plastică şi alătură surse documentare mixte – fotografii, studii de atelier, dar şi reproduceri din imaginaţie (ciclul „Torsuri”).

„În pictura mea nu elaborez nici un plan, nimic premeditat, nu intervin, aștept observând desfășurarea evenimentelor și, la momentul oportun, intru în acțiune când lucrurile se impun natural. Nu calculez nimic, dezvolt, fac ca lucrurile să se nască. În tot acest proces, intuiția joacă un rol important. Să pictez cu îndrăzneală, să am îndrăzneală în fața lucrurilor, să trăiesc prezentul – el este viu și în același timp reprezintă memoria trecutului și iluzia viitorului. Căutarea decorativă și adevărul naturii sunt două lucruri distincte. Ceea ce mă interesează este adevărul naturii, să «pictez» ca ea. În ciuda unui aparent profesionalism, nu programez și nu stăpânesc nimic. Execuția unui tablou este desfășurarea în timp a unui fapt pictural, în care incertitudinea joacă un rol important, făcând astfel să crească emoția. În tot acest proces, accidentul, imprevizibilul, hazardul joacă un rol capital și ar fi o eroare să vrei să reproduci asta. Nu se poate copia un accident. Hazardul este natural”, spune Constantin Pacea, potrivit unui comunicat de presă.

Expoziţia „Nudul – Constantin Pacea” de la Arcub – Hanul Gabroveni poate fi vizitată în perioada 13 iunie – 2 iulie 2023, de marţi până duminică, între orele 12:00 și 20:00. Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, entertix.ro, myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete Arcub.

Scurtă biografie Constantin Pacea

Născut în 1957, la Bucureşti, Constantin Pacea a fost inițiat în pictură în atelierul tatălui său, pictorul Ion Pacea. A urmat cursurile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” şi ale Institutului de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.

În 1981, a organizat la Bucureşti o amplă expoziţie personală la Muzeul Ţăranului Român, iar doi ani mai târziu a plecat în Germania, invitat de Galeria Raphael din Frankfurt. A locuit la Düsseldorf, Köln şi Aachen, unde a avut o serie de expoziţii. În această perioadă, a obținut o bursă de studii în Suedia.

În 1985, se instalează la Paris, iar după un an Galeria 44 din Kaarts-Dusseldorf i-a organizat o importantă expoziţie personală şi în anul următor l-a prezentat la International Art Fair din Chicago. A urmat, în 1987, la Galeria Janine Lorcet din Paris, expoziţia „Energie Contemplativă“.

În 1992, a descoperit Altea, un vechi sat de pescari pe coasta Mediteranei spaniole, unde se retrage să lucreze în fiecare an. Fundaţia E. Schottler din Altea i-a organizat în 1998 şi 2006 două expoziţii personale, iar în 2008, Galeria Nordenhake din Stockholm l-a inclus în expoziţia de grup „Agents“ cu lucrarea „Diptich Yellow Brown Ocre“. Împreună cu alţi doi artişti, în 2012, a organizat expoziţia „Jardins Intérieurs”, la Galeria Maket din Paris. În aprilie-mai 2014, a avut loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti expoziţia „Constantin Pacea – o retrospectivă”. În prezent, Constantin Pacea trăieşte şi lucrează la Bucureşti, Paris şi Altea.