Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O copie considerată „excepțională” a Giocondei, licitată la Paris
suras

O copie considerată „excepțională” a Giocondei, licitată la Paris

Tabloul pictat la un secol după capodopera lui Leonardo da Vinci a fost găsit acum șase luni în inventarul familial. A fost estimat la 200.000 de euro.

Este o copie considerată „excepțională” de experți. Versiunea Giocondei va fi vândută la licitație, marți, la casa Artcurial din Paris. Asemănarea este uimitoare, scrie francetvinfo.fr.

Surâsul este acolo, statura, mâinile, acei ochi celebri de asemenea. O Mona Lisa care arată ca una dintre cele mai faimoase lucrări din lume, doar un ochi expert poate observa că decorul din fundal este mai puțin imitat. O altă diferență, această Gioconda a fost pictată pe un panou din lemn și nu nu pe o pânză, contrar altor copii.

Autorul este necunoscut, dar ar aparține colectivului Școlii de la Fontainebleau.

copie da vinci

Tabloul a fost găsit acum șase luni în timpul unui inventar familial în regiunea pariziană, potrivit lui Matthieu Fournier, curator la Artcurial.

„Suportul din lemn a permis ca lucrarea să ajungă până la noi în stare perfectă de conservare. Execuția în special a chipului, retranscrierea „sfumato-ului” lui Leonardo da Vinci sunt elementele care arată că un mare artist a pictat acest tablou”, consideră expertul.

Această tehnică numită „sfumato” constituie, potrivit lui Mathieu Fournier, „legătura dintre diferitele părți care creează această ambianță foarte cețoasă, care oferă multă duioșie. Aceste transparențe sunt deosebit de strălucitoare în țesături, în păr, în tenul Giocondei”.

Estimată între 150.000 și 200.000 de euro, această licitație a copiei Giocondei ar trebui să pornească de la un preț mai mare, dacă luăm în calcul nebunia pe care o poate suscita „vedeta” de la Luvru.

Nu este prima dată când o copie se vinde foarte scump. Care este diferența dintre o copie și un fals? Pentru Matthieu Fournier, cuvintele „contrafăcute” și „falsuri” „nu au niciun sens pentru pictura veche”. Potrivit acestuia, „când se realiza o copie, se vorbea adesea de reluare, de versiune, dar nu exista noțiunea de falsitate doarece intenția nu era de a înșela”.

Pentru ca publicul să-și facă o idee despre calitatea acestei copii a Giocondei, ea va putea fi admirată până luni la Artcurial, aproape de Champs-Elysées.

Foto credit: Artcurial