Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O expoziție a artistei activiste Martha Rosler, la Muzeul de Artă Recentă
martha rosler, expozitie, mare

O expoziție a artistei activiste Martha Rosler, la Muzeul de Artă Recentă

O expoziție de fotomontaje, fotografii și video-uri realizate de Martha Rosler, artistă activistă radicală și pionieră a agitprop-ului american, va fi deschisă la Muzeul de Artă Recentă/ MARe în perioada 14 decembrie – 26 februarie.

Martha Rosler face parte din generația de artiști radicali americani care au extins spectrul de cuprindere al artei critice de la un interes punctual (precum feminismul, reprezentat în expoziția de la MARe cu cea mai faimoasă serie a sa de fotomontaje, „Body Beautiful”, c. 1966-1972) spre diverse tensiuni, racile și nevralgii ale societății.

Martha Rosler a fost o ferventă activistă împotriva războiului din Vietnam („House Beautiful: Bringing the War Home”, c. 1967-1972), dar ea a abordat sarcastic și setul de precepte comportamentale și norme vestimentare impus chelnerițelor americane în anii 1970 – reprezentat în expoziția de la MARe prin „North American Waitress, Coffee-Shop Variety (Know Your Servant Series, No. 1, 1976)”.

Preocuparea sa pentru criza de locuințe, lipsa de adăpost și distrugerea mediului urban prin demolări și investiții în ansambluri dedicate doar celor super-favorizați este reprezentată în expoziție de fotomontajul „Brunch a la Loft from: The Rewards of Money”, 1987.

Latura alienantă a transportului, închisă în sine, universul aproape fictiv al aeroporturilor, cu paralelismul lor distopic față de lumea de afară, la fel ca și lumea forfotitoare a metrourilor se regăsesc ilustrate în expoziția de la MARe prin fotografiile din seria „In the Place of the Public”, demarată în 1983, și care continuă azi.

Vernisajul expoziției „Martha Rosler. Ochiul vorbitor/ The Talking Eye” va fi însoțit de conferința „Corp și Istorie / Body & History”, susținută de Saskia Draxler și moderată de Erwin Kessler, curatorul expoziției. După conferință și sesiunea Q & A, este programat un tur ghidat al expoziției, împreună cu Erwin Kessler și Saskia Draxler.