Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O expoziție dedicată artistului naiv Ion Burticală, deschisă la Slatina
expo olt

O expoziție dedicată artistului naiv Ion Burticală, deschisă la Slatina

Expoziția „Burticală.G.Ion.Leu.Dolj.”, deschisă la Galeria „Artis” din Slatina,  este, întâi de toate, o propunere de redescoperire a unui pictor naiv și implicit a lumii rurale pe care acesta a încercat să o facă cunoscută.

În al doilea rând, aduce în prim plan o subsecțiune a artei naive – desenul si acuarela -, căreia i s-a acordat o mai mică importanță, fiind astfel și mai puțin vizibilă în raport cu pictura și sculptura. Nu în ultimul rând, expoziția documentează nu doar activitatea lui Ion G. Burticală, ci și relațiile vieții comunitare din localitatea Leu.

De asemenea, este o încercare de chestionare a contextului artei naive într-o perioadă în care a făcut obiectul unor politici culturale de masă, ce se adresa amatorilor din segmentele sociale ale țăranilor și muncitorilor.

muzeu olt

Desenele lui Ion G. Burticală sunt însoțite de o serie de picturi realizate de Ghiță Mitrăchiță, mult mai cunoscutul pictor naiv, congener și conjudețean. Înrudirile, conexiunile sau contaminările stilistice sunt puse în evidență printr-un dialog cu artefacte ale culturii țărănești din județul Olt. Aflate în patrimoniul Muzeului Județean Olt.

Expoziția temporară „Burticală.G.Ion.Leu.Dolj”, curatoriată de Lila Passima și Cosmin Manolache, este dedicată artistului naiv Ion Burticală, ale cărui opere sunt păstrate, în cea mai mare parte a lor, în colecția MNŢR.

Expoziția va rămâne deschisă la Muzeul Județean Olt din Slatina până la 13 februarie inclusiv.

Foto credit: MNTR