Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Imagine emblematică a lui Man Ray, vândută cu 120.000 de euro la o licitație de 200 de lucrări
violon d ingres, 70, christies

Imagine emblematică a lui Man Ray, vândută cu 120.000 de euro la o licitație de 200 de lucrări

Este una dintre cele mai ușor de recunoscut imagini ale mișcării suprarealiste: o fotografie alb-negru realizată de Man Ray, care o înfățișează pe Kiki de Montparnasse cu două semne în formă de f pictate pe spate, reprezentând o vioară.

„Le Violon d’Ingres”, realizată în 1924 și semnată de artistul american, a stabilit un record pentru cea mai scumpă fotografie atunci când a fost vândută cu 12,4 milioane de dolari (9,8 milioane de lire sterline) la o licitație organizată la New York în 2022.

În 11 aprilie, unul dintre cele trei printuri realizate în 1970 după negativul original a fost vândut la Paris în cadrul unei licitații de 200 de lucrări ale lui Man Ray, care acoperă toate aspectele producției sale creative, provenite din colecția unuia dintre prietenii săi apropiați.

Tiparul „Violon d’Ingres” a fost realizat sub supravegherea lui Man Ray. După o licitație intensă, fotografia a fost vândută cu 120.000 de euro, dublu față de estimarea de catalog de 40.000 – 60.000 de euro.

Printre celelalte fotografii care au fost adjudecate se numără câteva autoportrete și alte fotografii cu personalități literare și artistice importante, printre care Jean Cocteau, Louis Aragon, Pablo Picasso, Marcel Proust pe patul de moarte, James Joyce, Elsa Schiaparelli și Catherine Deneuve.

Prima colecţie Man Ray completă

Elodie Morel-Bazin, șefa europeană a departamentului de fotografie de la casa de licitații Christie’s, a declarat că gama de lucrări scoase la vânzare este „minunată”, adăugând: „Nu există nicio altă colecție completă care să reprezinte întreaga gamă de lucrări ale lui Man Ray ca aceasta și este prima care este vândută de cineva care l-a cunoscut cu adevărat.

„Acoperă toate tehnicile pe care le-a folosit și arta pe care a produs-o în toate perioadele vieții sale”.

Despre gravura „Violon d’Ingres”, Morel-Bazin a spus: „A vrut să folosească o tehnică diferită, așa că este complet diferită de tiparul de epocă din 1924, dar rămâne una dintre cele mai emblematice imagini din lume”.

Colecția a fost adunată de Marion Meyer, președintele Asociației Internaționale May Ray, care l-a întâlnit pe artist la Paris în anii 1960 și a devenit parte din cercul său intim. Man Ray se întorsese de la Hollywood în 1951 împreună cu soția sa, Juliet, și se stabilise într-un vechi atelier de sculptor din Cartierul Latin.

Meyer era căsătorită cu Marcel Zerbib, editorul, prietenul apropiat și partenerul de șah al artistului. „Fotografiile sale erau foarte căutate, dar nu și picturile, obiectele sau desenele sale, iar acestea erau operele pe care le iubeam cu adevărat și pe care doream să le păstrez”, a spus ea.

Fotografia originală „Le Violon d’Ingres” a fost publicată în iunie 1924 pe coperta revistei suprarealiste Littérature, editată de André Breton. Man Ray era fascinat de pictorul Jean-Auguste-Dominique Ingres, iar fotografia era o referință la nudurile languroase ale lui Ingres și la hobby-ul său de a cânta la vioară atunci când nu picta. „Le violon d’Ingres” este o expresie franceză care înseamnă „hobby”.

Născut Emmanuel Radnitzky în Philadelphia, Man Ray și-a stabilit cariera în cadrul modernismului american în anii 1910, înainte de a se muta din New York la Paris un deceniu mai târziu, împărțindu-și apoi timpul între cele două orașe. A murit la Paris în noiembrie 1976, după o carieră îndelungată care a cuprins fotografia, pictura, sculptura, desenul și alte mijloace.

Foto credit: Christie’s