Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O importantă pictură avangardistă, vandalizată de un paznic într-o galerie din Ekaterinburg
three figures original

O importantă pictură avangardistă, vandalizată de un paznic într-o galerie din Ekaterinburg

O importantă pictură avangardistă semnată Anna Leporskaya a fost vandalizată într-o galerie din Ekaterinburg de un paznic aflat în prima zi de lucru. El a desenat ochi figurilor fără trăsături din lucrare.

Tabloul făcea parte dintr-o expoziție de artă abstractă de la Boris Yeltsin Presidential Center din Ekaterinburg.

„Three Figures” a fost pictat între 1932 și 1934 și a fost asigurat pentru 75 de milioane de ruble (740.000 de lire sterline), relatează artnewspaper.com.

Paznicul, angajat al unei companii private, a decis că pictura ar putea fi modificată și a desenat-o cu un pix. El a fost concediat, potrivit lui Alexander Drozdov, director executiv al Yeltsin Center.

Curatorul expoziției, Anna Reshetkina, a spus că pictura a fost vandalizată „cu un pix etichetat Yeltsin Center”.

„Motivația lui este încă necunoscută, dar administrația consideră că a fost un fel de moment de nebunie”, a adăugat ea.

three figures, vandalizat, the art newspaper rusia

Tabloul vandalizat, Credit foto: The Art Newspaper Russia

Restaurare de 250.000 de ruble

Pasta a pătruns puțin în stratul de vopsea, pentru că vandalul a desenat fără să pună presiune puternică.  Restaurarea tabloului va fi făcută la State Tretyakov Gallery din Moscova, care împrumutase pictura.

Vandalizarea ei a fost remarcată pe 7 decembrie de doi vizitatori care au anunțat un angajat al galeriei din Ekaterinburg. Pictura a fost dusă apoi la Moscova, iar restaurarea costă 250.000 de ruble, potrivit experților de la Tretyakov.

Centrul Elțîn a raportat incidentul poliției pe 20 decembrie, însă inițial Ministerul Afacerilor Interne din Ekaterinburg a refuzat să depună plângere, considerând prejudiciul „nesemnificativ”. Presa din Rusia a scris că Ministerul Culturii a reclamat ulterior Procuraturii lipsa de acțiune, iar săptămâna trecută poliția a anunțat că a deschis o anchetă. Bărbatul riscă plata unei amenzi și până la 3 luni de închisoare.

După acest incident, Centrul Elțîn a instalat ecrane protectoare pentru lucrările din expoziție.

Nu este prima dată când o lucrare de artă a fost vandalizată în Rusia. Cel mai recent, în 2019, un bărbat a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare după ce, în galeria Tretyakov, a spart geamul protector al tabloului „Ivan cel Groaznic şi fiul lui Ivan pe 16 noiembrie 1581”, realizat de pictorul Ilya Repin. Lucrarea a fost ruptă în trei locuri. Ea fusese atacată și în 1913 de un bărbat bolnav mintal care a tăiat de trei ori pânza cu un cuțit.

UPDATE

La finalul lunii august 2022, paznicul a fost găsit vinovat de vandalism, potrivit Artnewspaper, a primit o pedeapsă de 180 de ore de „muncă obligatorie” și va fi evaluat psihiatric.

El a fost identificat drept Aleksandr Vasiliev, în vârstă de 64 de ani.