Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O instalație interactivă compusă din rețele neurale „cu o dispoziție spre predicții”, prezentată în cadrul RADAR
radar, festival, curatorial

O instalație interactivă compusă din rețele neurale „cu o dispoziție spre predicții”, prezentată în cadrul RADAR

RADAR, festivalul de new media art, va prezenta la cea de-a treia ediție, între 14 și 16 octombrie, un proiect artistic bazat pe rețele neurale, denumit ANA (Avatar Neural Artificial), creat de artiștii români Mihai Cojocaru și rec.ON.

Instalația se va afla la Palatul Oscar Maugsch, unul dintre cele trei spații de pe traseul festivalului.

ANA este o instalație interactivă care folosește algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său. Este creată pe baza celor mai noi modele de rețele neurale, cu ajutorul cărora poate să îndeplinească operații complexe: mai întâi, ca să „audă” întrebările utilizatorului, interpretează vocea umană și o procesează ca text. Apoi urmează „gândirea”, etapă în care acest text este analizat și, în urma înțelesului extras, este formulat un răspuns creativ original. Odată conceput un răspuns, textul său este transformat în „vorbire”, iar cuvintele spuse și inflexiunile lor sonore sunt analizate și folosite să genereze în timp real animații faciale, explică organizatorii RADAR.

Aceste procese sunt automatizate să funcționeze fără intervenție umană și, împreună, realizează un avatar neural artificial, calibrat unic cu o dispoziție pentru predicții despre viitor.

ANA – Experiență în timp real

„Oracolul AI” este printre primele proiecte dezvoltate la nivel mondial care folosesc o astfel de configurație, bazată pe cele mai eficiente și cele mai noi modele de rețele neurale. ANA oferă o experiență în timp real în care utilizatorul se poate conecta cu inteligența artificială într-un playground ideatic, păstrând însă o interacțiune naturală, o conversație cu un avatar umanoid futurist.

Inteligența artificială este o direcție importantă pentru tema RADAR – Metavers, pe care multiple proiecte și artiști expuși anul acesta o integrează.

AI Avatar Ballroom

O altă instalație centrală este AI Avatar Ballroom, expusă la Palatul Bursei. Conținutul este rezultatul unei colaborări multidisciplinare, între artiști și AI, și reprezintă locul de întâlnire pentru avataruri cu influențe din culturi diferite, cu identități cât mai diverse, generate prin inteligență artificială, iar audiența va putea „întruchipa” și controla aceste avataruri prin propriile expresii faciale.

Conceptul instalației a fost dezvoltat de Mihai Cojocaru, directorul tehnic și creativ al festivalului, care a și ghidat algoritmul AI de generare a avatarurilor. Alex Cioacă, AI artist, a generat animații pentru avatarurile rezultate folosind alt algoritm AI. Serj Zărnescu, artist 3D, a sculptat trei dintre avataruri și a realizat integrări customizate pentru automatizarea animațiilor faciale. Punerea în scenă va fi făcută de Noetic, studio de video-mapping, care va anima avatarurile și compoziția audiovizuală din Sala de Bal în timpul evenimentului.

Zeci de proiecte multidisciplinare, la RADAR

RADAR va găzdui, în total, mai mult de 30 de proiecte multidisciplinare realizate de artiști români din toată țara, o secțiune dedicată copiilor și o serie de discuții la care vor participa invitați de la festivaluri internaționale recunoscute în acest segment,  precum Nxt Museum- Amsterdam, Light Art Museum – Budapesta, X Media Art Museum – Istanbul, Wro Art Center – Wroclau,  Ars Electronica – Linz.

Programul RADAR

Vineri, 14 Octombrie, între 14:00 – 23:00

Sâmbătă, 15 Octombrie,  între 11:00 – 23:00

Duminică, 16 octombrie, între 11:00 – 23:00.

Biletele pot fi achiziționate de pe iabilet.ro, la prețul de 50 de lei (adulți) și 25 de lei (copii și studenți). Pe baza biletului, pot fi vizitate toate cele trei spații expoziționale.