Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O natură moartă, capodoperă de Chardin, va fi scoasă la licitație în Paris
le melon entame chardin

O natură moartă, capodoperă de Chardin, va fi scoasă la licitație în Paris

O natură moartă de Jean Siméon Chardin (1699-1779), „Le Melon Entamé”, va fi scoasă la licitație la Christie’s la Paris, în 12 iunie, a anunțat societatea.

Semnat și datat 1760, acest tablou oval, estimat la „8-12 milioane de euro”, reprezintă „o felie de pepene galben în echilibru pe un pepene galben întreg, un echilibru perfect în ceea ce privește compoziția, culoarea și lumina”, a declarat pentru AFP Pierre Etienne, vicepreședinte al casei Christie’s Franța, specializată în pictură veche.

Lucrarea a fost expusă de Chardin la Salonul Academiei din 1761, alături de o altă natură moartă, tot ovală, care se află acum la Toronto, precum și de „Le Panier de fraises des bois”, achiziționat recent de Luvru, a explicat Pierre Etienne.

Acesta a aparținut apoi lui „Jacques Roettiers, aurar (al regelui Ludovic al XV-lea al Franței) și urmașilor săi, înainte de a intra în colecția (pictorului și colecționarului francez) François Marcille în 1802, la o vânzare anonimă care a permis multor critici de artă și pictori din secolul al XIX-lea să îl redescopere pe Chardin”, a adăugat specialistul.

În 1875, tabloul a fost vândut de un negustor de artă familiei Rothschild, colecționari renumiți ai căror moștenitori îl vând astăzi, a adăugat el.

Înainte de licitația care va avea loc la Paris, în 12 iunie, tabloul va fi expus la New York în luna mai, urmat de Hong Kong și Bruxelles.

Foto credit: Christie’s