Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O nouă politică de descurajare a activiștilor pentru climă, în Franța
maci, claude monet, musée d’orsay

O nouă politică de descurajare a activiștilor pentru climă, în Franța

Ministrul francez al Culturii, Rachida Dati, a reacționat, după ce un activist pentru climă a acoperit cu un autocolant „Câmpul de maci/ Coquelicots” al lui Claude Monet aflat la Musée d’Orsay, cerând o nouă lege care să pedepsească aceste acțiuni.

„Încă o dată, o instituție culturală și o operă de artă sunt vizate de iconoclaști: tabloul «Les Coquelicots», de Claude Monet, la Musée d’Orsay!”, a scris Dati pe platforma X. „Această distrugere a artei de către delincvenți nu poate fi justificată în vreun fel. Ea trebuie să înceteze! L-am contactat pe ministrul Justiției, pentru punerea în aplicare a unei politici penale adaptate la această nouă formă de delincvență care atacă cel mai nobil aspect al coeziunii noastre: cultura!”.

Tabloul lui Monet este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului francez și este prezentat în expoziția muzeului „Paris 1874: Inventing Impressionism”, care poate fi vizitată până la 14 iulie.

„Câmpul de maci/ Coquelicots” al lui Claude Monet a fost vizat de o femeie activist pentru mediu care a fost arestată în urma acțiunii din weekend, când ea a lipit un afiș prin care intenționa – după cum a spus – să atragă atenția publicului cu privire la efectele schimbării climei.

Femeia este membru al organizației Riposte Alimentaire, un grup de activiști pentru mediu care a mai fost implicat în proteste similare, inclusiv în luna ianuarie a acestui an, la Luvru.

Pictura, protejată de sticlă, a fost repusă în expoziție după o analiză a specialiștilor muzeului.