Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablou de Monet de la Musée d’Orsay, vandalizat de activiști pentru mediu
maci, claude monet, musée d’orsay

Tablou de Monet de la Musée d’Orsay, vandalizat de activiști pentru mediu

„Câmpul de maci/ Coquelicots” al lui Claude Monet aflat la Musée d’Orsay a fost vizat de o femeie activist pentru mediu care a fost arestată în urma acțiunii din weekend, când ea a lipit un afiș prin care intenționa – după cum a spus – să atragă atenția publicului cu privire la efectele schimbării climei.

Femeia este membru al organizației Riposte Alimentaire, un grup de activiști pentru mediu care a mai fost implicat în proteste similare, inclusiv în luna ianuarie a acestui an, la Luvru.

O înregistrare video postată pe X o arată pe femeie punând autocolantul peste „Coquelicots”, pictat de Claude Monet în 1873, spunând, potrivit The Guardian, că „această imagine de coșmar ne așteaptă dacă nu se pune în aplicare o alternativă”.

Lucrarea impresionistului francez era protejată de sticlă, în fapt, presa străină relatând inițial contrariul. Musée d’Orsay, unde este deschisă până în 14 iulie expoziția aniversară „Paris 1874 – Inventer l’impressionnisme”, a transmis că pictura nu a avut de suferit și, după o analiză amănunțită, tabloul a fost repus în sala în care se afla.

Foto © Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt