Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  O nouă sculptură a reginei Elizabeth II și a prințului Philip, alături de doi corgi, stârneşte controverse
queen elizabeth ii sculpture

O nouă sculptură a reginei Elizabeth II și a prințului Philip, alături de doi corgi, stârneşte controverse

O sculptură recent dezvelită a Reginei Elizabeth a II-a, a Prințului Philip și a doi corgis în Irlanda de Nord, menită să aducă un omagiu regretatei suverane, a primit recenzii diverse din partea publicului.

În timp ce consiliul local a declarat pentru CNN că statuia din bronz a reginei „a fost primită cu căldură de majoritatea celor care au văzut-o în persoană”, unii pe rețelele de socializare au ridiculizat-o pentru că nu arată ca ea.

„Ar putea fi oricine”, a scris un comentator pe contul de Facebook al consiliului care anunța dezvelirea operei. Un altul a scris că sculptura este „frumoasă”, dar „nu seamănă cu regretata noastră regină și nu reprezintă modul în care se îmbrăca întotdeauna”.

Deși consiliul a limitat comentariile la postarea sa inițială, dezbaterea s-a răspândit pe X, cunoscut anterior ca Twitter, unde fotografiile sculpturii au strâns sute de mii de vizualizări și mai mulți utilizatori au comparat-o cu bustul infam al lui Cristiano Ronaldo. „Până și corgi-ul este confuz”, a scris un alt utilizator.

Sculptura, printre primele lucrări care o comemorează pe regretata regină în Regatul Unit, a fost creată de artistul Anto Brennan la comanda Consiliului municipal Antrim și Newtonabbey. Ea a fost instalată în Grădinile Castelului Antrim, la aproximativ 30 de kilometri nord de Belfast.

Aceasta o înfățișează pe Elizabeth II privind în depărtare, îmbrăcată într-o fustă de tweed, cizme de cauciuc, vestă în carouri și eșarfă, cu o geantă pe brațul stâng și doi dintre faimoșii ei corgis la picioare. În spatele ei se află soțul ei, prinţul Philip, cu mâinile la spate.

Consiliul a recunoscut că „arta poate stârni uneori opinii diverse”, dar a declarat că „a fost deosebit de mulțumit de modul în care sculptura completează împrejurimile, fiind adiacentă statuii prințului Philip, duce de Edinburgh, și însoțită de doi corgis creați cu dragoste”.

Reprezentări artistice ale familiei regale

Elizabeth, care a murit în 2022, a fost una dintre cele mai fotografiate persoane din lume și a fost subiectul a mii de picturi și sculpturi. Ca atare, de-a lungul anilor au existat mai multe reprezentări controversate ale ei și ale altor membri ai familiei regale britanice.

Un portret al Catherinei, prințesă de Wales, care a apărut pe coperta revistei Tatler la începutul acestui an, a divizat opiniile în mass-media și online, un critic descriindu-l ca fiind „intolerabil de rău”, iar alții numindu-l „frumos”.

Între timp, primul portret oficial al regelui Charles al III-lea de la încoronarea sa a provocat, de asemenea, diviziuni, cu reprezentarea monarhului pe un fundal roșu aprins.

În 2000, Lucian Freud a pictat un portret al reginei care părea antiteza reprezentărilor romantice anterioare ale acesteia și care a divizat atât criticii, cât și publicul.