Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură a lui Henri de Toulouse-Lautrec de la Alte Nationalgalerie din Berlin, vandalizată
alte nationalgalerieberlin

O pictură a lui Henri de Toulouse-Lautrec de la Alte Nationalgalerie din Berlin, vandalizată

Un tablou de Henri de Toulouse-Lautrec de la Alte Nationalgalerie din Berlin a fost vandalizat de o persoană care a aruncat, duminică, 30 octombrie, cu un lichid roşu peste lucrare.

Incidentul amintește de recentele proteste împotriva schimbărilor climatice, deși oficialii nu au dat publicității încă o motivație pentru atac. Persoana, care a fost reţinută de poliţişti, s-a lipit și el de peretele de lângă lucrare.

Lucrarea, intitulată „Clown”, este examinată în atelierul de restaurare al Alte Nationalgalerie. Șeful Fundației Patrimoniului Cultural Prusac, Hermann Parzinger, a declarat că pictura nu a fost deteriorată semnificativ.

„Sunt șocat de acest alt atac fără sens asupra artei, care în acest caz, evident, nu poate fi atribuit niciunui grup activ din punct de vedere climatic”, a spus el agenției de presă dpa. El a adăugat că personalul muzeului va „continua să facă tot ce îi stă în putință pentru a proteja arta din colecțiile noastre, păstrându-le în același timp accesibile cu cât mai puține bariere posibil”.

Incidentul, asemănător cu acţiunile grupului Letzte Generation

Incidentul este asemănător cu acțiunile climatice ale grupului Letzte Generation, care la începutul acestei luni a aruncat cu piure de cartofi peste un tablou Claude Monet din Postdam. Tactica lor se bazează pe protestele conduse de grupul Just Stop Oil din Marea Britanie, care a atras atenția deoarece activiștii săi s-au lipit de picturi.

Protestatarii Just Stop Oil au aruncat cu supă de roșii pe „Sunflowers” a lui Vincent Van Gogh de la Galeria Națională din Londra. Săptămâna trecută, un activist care purta o cămașă Just Stop Oil a încercat să-și lipească capul de „Girl with a Pearl Earring” a lui Vermeer, în timp ce un alt protestatar a încercat să toarne lichid roșu peste el.

Incidentul de la Alte Nationalgalerie a avut loc în aceeași zi în care membrii Letzte Generation s-au lipit de balustrade lângă un schelet de dinozaur la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin. Grupul a spus într-o declarație că „la fel ca dinozaurii de atunci, suntem amenințați cu schimbări climatice cărora nu le putem rezista. Dacă nu vrem să ne vedem amenințați cu dispariția, trebuie să acționăm acum”.

Alte Nationalgalerie este închis și se va redeschide marți, 1 noiembrie. În ambele cazuri, la Berlin, au fost depuse acuzații pentru pătrundere ilegală și daune materiale.