Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O sută de ani de la nașterea lui Albert Györkös Mányi, marcați printr-o serie de expoziții în țară
györkös 2

O sută de ani de la nașterea lui Albert Györkös Mányi, marcați printr-o serie de expoziții în țară

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea profesorului de muzică și pictorului Albert Györkös Mányi, Casa Memorială din Cluj ce-i poartă numele și funcționează în cadrul Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, în parteneriat cu Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe organizează o serie de expoziții și evenimente sub titlul „Györkös 100”.

În testamentul său, Albert Györkös Mányi a lăsat locuinţa-atelier, împreună cu bunurile sale, Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania, cu scopul și condiția ca asociația „să expună permanent picturile sale, să înființeze o casă memorială, să înființeze Fundația «Györkös Mányi Albert» și să asigure gestionarea profesionistă a moștenirii și integrarea acesteia în circuitul intelectual” – citate din testament selectate de organizatori.

Albert Györkös Mányi (1922 – 1993) a avut 18 expoziții personale și a participat la 28 de expoziții de grup, atât în țară, cât și în străinătate.

Premiat pentru activitatea sa de profesor de muzică, iar în 1985 pentru seria de picturi „Kalevala” – medalie comemorativă din partea Societății Kalevala din Helsinki.

gyorkos

Expoziții personale, selecție – 1963: expoziție personală de pictură, Expoziția Regională de Artă Cluj; Ulterior, a participat cu regularitate la expozițiile organizate de filiala clujeană a Uniunii Artiștilor Plastici. 1972: Casa de Cultură „Petőfi Sándor”, București; 1973: Galeria Mică a Fondului Artelor Plastice, Cluj; 1977: expoziție comună cu Sándor Benczédi, Târgu Mureș; 1984: expoziție personală de pictură, Club Jókai, Budapesta; 1985: Picturi Kalevala, Galeria Filo, Cluj; 1985: Satu Mare 1988: expoziție comună cu Ilona Jakab, Köln.

Expoziție Györkös 100 la Târgu Mureș

Scopul anului comemorativ este de a prezenta și promova întreaga operă a artistului în lumina nuanțelor și a analizelor de istoria artei. Vor fi prezente în expoziții lucrările populare și cunoscute din lumea lui Györkös Mányi, dar și nuanțele și variațiunile mai puțin cunoscute până acum ale acestui univers. Evenimentul de deschidere a anului comemorativ a fost o expoziție de amploare prezentând opera pictorului, vernisată la Muzeul de Artă din Palatul Bánffy din Cluj în martie 2022.

gyorkos 1

Publicul târgumureșean va putea vedea în cadrul expoziției itinerante găzduite de Muzeul Județean Mureș o selecție de picturi în ulei aflate în grija Casei Memoriale, precum și lucrări din colecții private și publice donate pentru această ocazie. În cadrul expoziției va fi prezentat catalogul „Imagini de vis. O perspectivă asupra vieții lui Albert Györkös Mányi”.

Manager de proiect al anului comemorativ „Györkös 100” este Katalin Kós, directorul Casei Memoriale „Györkös Mányi Albert” (Cluj).

Curatorul expoziției e Zsuzsanna Szebeni, director al Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe.

Expoziția de pictură va fi vernisată pe 3 mai și va fi deschisă până la 30 iunie 2022 la Muzeul Județean Mureș.

Credit foto: Muzeul Județean Mureș