Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Oltenia de acum un secol văzută de Al. Tzigara-Samurcaș”, expoziție foto la Biblioteca Academiei
biblioteca academiei romane, curatorial.ro

„Oltenia de acum un secol văzută de Al. Tzigara-Samurcaș”, expoziție foto la Biblioteca Academiei

Expoziția de fotografie „Oltenia de acum un secol văzută de Al. Tzigara-Samurcaș” va fi vernisată la Biblioteca Academiei Române pe 15 februarie, în Sala „Theodor Pallady”.

Expoziția documentară, organizată de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, oferă spre analiză publicului o colecție de fotografii dedicată patrimoniului Olteniei, în care istoricul de artă Alexandru Tzigara-Samurcaș a surprins starea de conservare a unor edificii ecleziastice emblematice pentru zonă – Mănăstirile Hurezi, Cozia, Bistrița, Dintr-un lemn, Biserica Sf. Dumitru din Craiova, Episcopia Râmnicu Vâlcea, Schiturile Cornetu și Cetățuia – și specificul arhitectonic al unor biserici din spațiul rural oltenesc, ctitorii de familii boierești din secolele XVII-XVIII.

Inventarierea elementelor de patrimoniu

Cele 222 de fotografii expuse demonstrează rolul cercetătorului Al. Tzigara-Samurcaș în inventarierea elementelor de patrimoniu cultural din spațiul românesc, la începutul veacului trecut.

Imagini realizate cu albumină, gelatino-bromură și pe hârtie sărată surprind monumente de artă religioasă medievală, proiecte de restaurare finalizate, vederi panoramice ale unor ansambluri arhitecturale, stiluri picturale în fresce și tablouri votive, estetica interioarelor bisericești și meșteșugul sculpturilor în lemn.

Interesul său fotografic reiese atât din pasiunea pentru bunurile culturale, cât și din nevoia de a utiliza propriile cadre drept sursă documentară în cursurile prezentate la Școala de Belle-Arte din București.

Alexandru Tzigara-Samurcaş (1872 – 1952) a fost membru corespondent al Academiei Române. El este cunoscut mai ales ca istoric de artă, inițiatorul Fundației „Regele Carol I” și ctitorul „Muzeului de la Șosea”, primul muzeu de etnografie şi artă națională din România (cunoscut în prezent ca Muzeul Național al Țăranului Român).

Biblioteca Academiei a organizat, începând cu 2019, expoziții tematice dedicate activității lui: „Vestigii culturale din colecția fotografică Al. Tzigara-Samurcaș” (2019), „Obiecte liturgice și poveștile lor în colecția fotografică a lui Al. Tzigara-Samurcaș” (2022).

Viitoarea prezentare este curatioriată de istoricul de artă Alina Popescu. Expoziția va fi deschisă în perioada 15 – 24 februarie 2023, de luni până vineri, între orele 09:00 și 14:00. Intrarea este liberă.