Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Opera Garnier – Moştenitorii pictorului Lenepveu cer revenirea la pictura originală de sub plafonul lui Chagall
reduction de son plafond pour lopera garnier

Opera Garnier – Moştenitorii pictorului Lenepveu cer revenirea la pictura originală de sub plafonul lui Chagall

Sub opera pictorului rus Marc Chagall care decorează plafonul Operei Garnier din Paris se află o alta, pictată în 1875 de Jules-Eugène Lenepveu, un apropiat al arhitectului Charles Garnier. Moștenitorii lui Lenepveau cer ca tabloul original să fie din nou vizibil.

„Solicităm să putem vedea în sfârșit tavanul pe care l-a pictat Lenepveu în 1875. A fost clasat ca și restul Palais Garnier, în 1923. A fost însă ascuns din 1964 sub plafonul lui Chagall, planificat ca detaşabil”, precizează avocatul moştenitorilor și fondatorul Asociației prietenilor lui Lenepveu.

Fresca lui Chagall, detașabilă

Comandată de André Malraux, pe atunci ministrul Culturii, fresca de Marc Chagall este într-adevăr detașabilă. Lucrarea este vopsită pe panouri din rășină poliesterică care se pot demonta. Foarte criticată la acea vreme, opera lui Chagall, a cărui modernitate contrastează cu clasicismul locului, este acum celebră în întreaga lume.

„Acest tavan introduce culoare și lumină în teatrul de operă. Se integrează frumos în vechea sală și aduce ceva nou în ea, care, în același timp, conferă acestei săli un aspect mai viu”, spunea încântat președintele Pompidou la momentul inaugurării sale.

„Ideea îndepărtării operei lui Chagall, care este un element foarte emblematic al Operei Garnier, ar pune întrebări serioase și nu este pe ordinea de zi”, a spus, pentru Le Figaro, Martin Ajdari, director general adjunct al Operei din Paris.

„Les Muses et les Heures du jour et de la nuit”, comandat de Charles Garnier prietenului său Jules-Eugène Lenepveu pentru noua Operă, supraviețuiește încă sub opera de pe tavan a lui Marc Chagall, dar întoarcerea la cupola originală rămâne un dosar „eminamente politic”.

Foto credit: „Les Muses et les Heures du jour et de la nuit” de Jules-Eugène Lenepveu