Operațiunea „Rondul de noapte” – Restaurarea picturii lui Rembrandt, demarată
Restaurarea lucrării „Rondul de noapte”, de Rembrandt van Rijn, a fost demarată de echipa de experți de la Rijksmuseum, după cinci ani de cercetare intensivă și retușare a tabloului.
Muzeul a anunțat în 12 noiembrie că o echipă de opt restauratori a început să îndepărteze lacul de pe lucrare. Această acțiune marchează începutul celei de-a doua faze a Operațiunii „Rondul de noapte”, cel mai mare proiect de cercetare și restaurare dedicat vreodată acestei capodopere a lui Rembrandt.
„Îndepărtarea lacului vechi ne va permite să păstrăm pictura pentru generațiile viitoare. Vizitatorii pot urmări procesul în direct în Galeria «Rondul de noapte», unde lucrările de restaurare sunt efectuate cu o precizie microscopică în camera de sticlă transparentă”.
Restauratorii folosesc un material special pentru a îndepărta straturile de lac care au fost aplicate picturii ca parte a restaurării sale în 1975 – 1976. Ei pun materialul, tratat cu un solvent, pe suprafața tabloului „Rondul de noapte” pentru un timp limitat. Lacul este dizolvat și absorbit de acesta, apoi, cu ajutorul unui microscop, ei îndepărtează cu grijă, cu ajutorul unor tampoane din bumbac, orice resturi de lac chiar mai vechi. Acest moment este punctul culminant al unor ani de cercetare științifică, de aplicare a acestei tehnici la alte picturi și de efectuare a unor teste chiar pe „Rondul de noapte”.
Cercetare începută în 2019
În ultimii cinci ani, o echipă conservatori, curatori, oameni de știință și alți specialiști au studiat „Rondul de noapte” folosind cele mai avansate tehnologii: de la imagistică digitală la studii științifice și tehnice și de la informatică la inteligență artificială.
Această muncă a condus la diverse descoperiri în înțelegerea stării picturii și a modului de lucru al artistului. Ulterior, a fost prezentată o fotografie de 717 pixeli a tabloului, cea mai mare și mai detaliată a unei opere de artă restaurată, iar pânza a fost restaurată, fiind eliminate în special ondulațiile care s-au format după schimbarea ramei în anii 1970.
Echipa colaborează cu experți de la partenerul principal al Rijksmuseum pentru acest proiect, AkzoNobel, precum și cu Agenția Patrimoniului Cultural din Țările de Jos (RCE), Universitatea de Tehnologie din Delft (TU Delft), Universitatea din Amsterdam (UvA), Centrul Medical Universitar din Amsterdam (AUMC), Universitatea din Anvers (UA), Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Universitatea de Tehnologie din Eindhoven (TU/e) și National Gallery of Art, Washington DC.
Numit „Operațiunea Rondul de noapte”, proiectul de restaurare, care costă mai multe milioane de euro, este o premieră. E cea mai vastă și completă muncă de cercetare și de restaurare a capodoperei.
Credit foto: Rijksmuseum/ Henk Wildschut