Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Opere de artă de Yayoi Kusama în valoare de 23 de milioane de dolari, vândute într-o singură licitație
y kusama, my heart is flying, sothebys

Opere de artă de Yayoi Kusama în valoare de 23 de milioane de dolari, vândute într-o singură licitație

Cinci lucrări ale artistei de origine japoneză Yayoi Kusama realizate în ultimii 20 de ani au fost vândute pentru 22,9 milioane de dolari în timpul unei licitații a casei Sotheby’s la Hong Kong. Au fost înregistrate astfel unele dintre cele mai mari prețuri de licitație pentru opere ale artistei.

Yayoi Kusama s-a numărat printre cele mai importante nume din două vânzări consecutive de artă modernă și contemporană, care la sfârșitul zilei de 5 aprilie au generat 1,52 miliarde de dolari HKD (192,8 milioane de dolari americani) și 11 noi recorduri de artist, potrivit artnews.com.

„Pumpkin (L)”, o sculptură supradimensionată din bronz sub forma unui dovleac, realizată de studioul lui Kusama în 2014, a fost vândută unui ofertant care a licitat prin telefon. Piesa a fost adjudecată contra sumei de 62,64 milioane de dolari HKD (7,98 milioane de dolari americani), stabilind un nou punct de referință pentru o sculptură a artistei japoneze.

„A-Pumpkin (BAGN8)”, o pictură care înfățișează fructul cu puncte negre, a fost vândută la 55,17 milioane de dolari HK (7 milioane de dolari americani).

O piesă similară „Infinity Mirror Rooms”, în premieră la licitație

O altă lucrare a fost însă cea care a captat atenția licitatorilor: „My Heart is Flying to the Universe”, lucrare din 2018 a lui Kusama, similară celebrelor sale „Infinity Mirror Rooms”. Piesa este o cutie cu oglinzi, cu LED-uri. În exteriorul ei este tăiată o gaură de mărimea unei fețe prin care se poate privi înăuntru. Deși spectatorii nu pot intra complet în piesă, așa cum se poate întâmpla în cazul „Infinity Mirror Rooms”, piesa a avut succes, fiind vândută pentru 25,9 milioane de dolari HKD (3,29 milioane de dolari americani), în limita estimărilor.

Vânzarea de la Sotheby’s a marcat prima dată când o astfel de lucrare a fost vândută în cadrul unei licitații publice în Asia. Piesa provine de la un vânzător anonim care, conform fișei de proveniență a lucrării, a cumpărat-o inițial de la David Zwirner.

Prețul plătit este unul dintre cele mai mari pentru o lucrare a lui Kusama. Actualul ei record la licitație este de 10,9 milioane de dolari; acesta a fost stabilit de o pictură „Infinity Nets” vândută în 2022 la Phillips.

La vârsta de 94 de ani, Kusama a atins un nou nivel de popularitate pe piață. În 2020, scriitorul Greg Allen a comparat statutul ei de artist cult cu un „Kusama-industrial-complex” în cadrul lumii galeriilor și muzeelor. În prezent, ea este subiectul unei retrospective la muzeul M+ și al unei campanii larg mediatizate de Louis Vuitton.

Prețurile ridicate pentru operele Kusama vândute în licitație oferă o imagine mai clară a stării actuale a pieței din Hong Kong decât datele din ediția 2022 a UBS Art Basel Report, care a fost publicată la începutul acestei săptămâni. Vânzările din regiune au scăzut cu 14%, la 11,2 miliarde de dolari, cea mai mică cifră din 2009 încoace.