Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Opere semnate de Kamala Ibrahim Ishag, în expoziţie la Galeriile Serpentine
Kamala Ibrahim Ishag, Serpentine, Curatorial

Opere semnate de Kamala Ibrahim Ishag, în expoziţie la Galeriile Serpentine

Opere semnate de Kamala Ibrahim Ishag sunt prezentate în expoziţie la Galeriile Serpentine din Londra, în perioada 7 octombrie 2022 – 29 ianuarie, 2023.

Lucrările acesteia, realizate în timpul carierei sale de şase decenii, au ca tematică energia telurică, mediul spiritual şi înţelegerea conexiunilor din natură.

Kamala Ibrahim Ishag (născută în 1939 – n.r.) activează în arta modernă şi contemporană, cu picturi celebre care ilustrează, de cele mai multe ori, siluete umane care se întrepătrund cu plante. Preferă nuanţele solare, cele ale nisipului şi cerului şi de multe ori abordează teme legate de existenţa femeilor sudaneze.

Un spirit rebel, ce refuză să facă parte dintr-o categorie

În anii 1960, artista a făcut parte din ceea ce se numea Şcoala de la Khartoum, o mişcare a artiştilor modernişti din regiune, care se inspirau din tradiţia arabo-islamică şi din cea africană. La jumătatea anilor 1970, a co-fondat o mişcare numită „Crystalists”, care punea sub semnul întrebării abordarea patriarhală în domeniul artei, în ţara sa. Grupul făcea apel la diversitate, transparenţă şi teoria existenţialismului.

Dincolo de influenţa sa în aceste mişcări, artista a refuzat să fie definită într-o manieră care să o limiteze. Expoziţia care îi este dedicată la Londra include picturi în ulei la scară largă şi lucrări pe hârtie sau creaţii de design interior. Aceasta este cea mai amplă expoziţie dedicată lui Ishag la Londra. Ea a studiat, de  altfel, la Royal College of Art din metropolă.

Credit foto: Kamala Ibrahim Ishag via Serpentine Galleries