Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor – Un proiect de antropologie vizuală
piete orase

Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor – Un proiect de antropologie vizuală

Expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor – Un proiect de antropologie vizuală” va fi deschisă în perioada 29 aprilie – 10 mai, în campusul Luigi Einaudi al Universității din Torino.

Aici vor fi prezentate 60 de imagini cu piețe din mai multe orașe europene, realizate de Cătălin D. Constantin cu ajutorul unei drone.

Expoziția este organizată de Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român.

Seminarul de prezentare a expoziției va putea fi urmărit în streaming pe platforma Universității.

Piața de oraș european, rezumat istoric și cultural

Expoziția propune o schimbare a perspectivei asupra piețelor din orașele Europei. În metropole sau în burguri, piața este spațiul cel mai important. Acolo duc arterele principale, acolo se află cele mai importante clădiri și statui. O piață de oraș european e un rezumat istoric, arhitectonic, cultural, social și tocmai de aceea, un spațiu privilegiat.

piete orase 1

Fotografiile din expoziție, realizate cu o dronă profesionistă, redau o perspectivă aeriană asupra piețelor din câteva orașe istorice europene. Piețe celebre din capitale cunoscute sunt puse alături de piețe anonime, dar nu mai puțin interesante. Spațiul geografic al pieței e firul roșu al acestei expoziții. Punctul de pornire îl reprezintă o constatare cât se poate de evidentă, dar ale cărei consecințe sunt importante nu doar asupra vizualului, ci și asupra înțelegerii pieței ca fenomen istoric și cultural: nu poți să vezi în întregime o piață, din piață. Excepție fac, desigur, acele orașe istorice unde un turn de catedrală te lasă să ai o imagine de ansamblu a spațiului, de la o înălțime totuși nu foarte mare.

Vor fi expuse la Campus Luigi Einaudi din Torino circa 60 de fotografii, selecția pornind de la un număr de 100 de piețe din peste 20 de țări europene. Expoziția include o importantă componentă video, în acord cu tendințele contemporane în domeniu – un film cu o durată de aproximativ 30 de minute, care rulează în buclă, dar și imagini de tipul time lapse, realizate în diverse piețe din Europa.

Cine este Cătălin D. Constantin

Cătălin D. Constantin este editor de carte și antropolog. Predă cursuri la Facultatea de Litere a Universității din București. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“.

A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Cea mai recentă carte pe care a scris-o, „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor”, reprezintă o lectură culturală și antropologică. Volumul „Ferestre din București și poveștile lor”, apărut în 2015 sub coordonarea sa, reeditat în 2019, a urcat, în câteva săptămâni de la apariție, pe locul 1 în topul vânzărilor de carte din România.

Realizează cercetări antropologice de teren în așezările aromâne din Munții Pindului. De asemenea, coordonează de cinci ani seria săptămânală „Conferințele de joi” de la Palatul Suțu, Muzeul Bucureștiului.

A avut expoziții de autor în peste 20 de orașe din România, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia și Portugalia.