Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Outsider Art Sale, cu lucrări din colecția Jane Fonda, a totalizat 2 milioane de dolari
bill traylor, goat, camel, lion and figures, c. 1939, christies

Outsider Art Sale, cu lucrări din colecția Jane Fonda, a totalizat 2 milioane de dolari

Licitația anuală Outsider Art Sale organizată de Christie’s luna aceasta, care a inclus și opere din colecția actriței Jane Fonda, a totalizat puțin peste 2 milioane de dolari.

Au fost scoase la vânzare mai mult de 100 de picturi, sculpturi și desene ale unora dintre cele mai mari nume din această categorie, precum Bill Traylor, Henry Darger și Thornton Dial, precum și ale unor talente emergente.

Folosit pentru prima dată de criticul Roger Cardinal, în 1972, termenul „Outsider Art” a fost inițial folosit pentru a descrie mișcarea „Art Brut”. Această etichetă a fost creată de artistul Jean Dubuffet în anii 1940 pentru a descrie lucrările produse în afara limitelor lumii tradiționale a artei. De atunci, „Outsider Art” s-a extins pentru a desemna orice lucrări realizate de artiști care nu au avut o pregătire formală sau care nu fac parte din mediul artistic.

Thornton Dial, cel mai valoros lot din colecția Fonda scoasă la vânzare

În total, licitația a obținut 2.064.384 de dolari și au fost vândute 99% din loturi.

winfred rembert 1945 2021, the black cat, christies

Winfred Rembert, The Black Cat

Cel mai scump a fost „The Black Cat”, de Winfred Rembert, care a obținut 302.400 de dolari, depășindu-și estimarea de 150.000 – 200.000 de dolari.

Un alt punct de atracție a fost „Capra, cămila, leul și figurile” (foto principală), o lucrare emblematică a lui Bill Traylor, care a obținut 252.000 de dolari. Acest desen se numără printre cele mai importante lucrări din punct de vedere istoric ale lui Traylor, deoarece este piesa pe care o redă într-o serie de fotografii celebre realizate de Charles Shannon.

thornton dial, untitled, christies

Thornton Dial, Untitled

Grupul select de lucrări de artă din colecția lui Jane Fonda a totalizat 277.956 de dolari, în frunte cu „Untitled”, un ansamblu masiv de Thornton Dial, care a fost vândut pentru 107.100 de dolari.

Foto (c) Christie’s