Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pad Thai și ping pong, la MoMA PS1 în cea mai mare expoziție de până acum a lui Rirkrit Tiravanija
rirkrit tiravanija, untitled 1990 (pad thai), 1990

Pad Thai și ping pong, la MoMA PS1 în cea mai mare expoziție de până acum a lui Rirkrit Tiravanija

Rirkrit Tiravanija, artistul thailandez din spatele unor celebre piese interactive pentru care a folosit materiale diverse, cum ar fi supa, și interacțiunile sociale, va avea prima sa prezentare în Statele Unite în această toamnă la MoMA PS1 din New York, care anunță că este cea mai mare expoziție a lui de până acum.

Curatoriată de Ruba Katrib și Yasmil Raymond, în colaborare cu Jody Graf și Kari Rittenbach, expoziția se anunță a fi una dintre cele mai mari expoziții pe care PS1 (spațiu aflat în Long Island City) le-a dedicat unui singur artist în ultimii ani, cu peste 100 de lucrări în mai multe medii.

Expoziția va fi deschisă pe 12 octombrie și va putea fi vizitată până în martie 2024.

Lucrări participative, atracția principală

Pentru mulți dintre vizitatorii expoziției, atracția principală va fi reprezentată de lucrările care implică participarea utilizatorilor.

Probabil cea mai faimoasă lucrare a lui Tiravanija, „untitled 1990 (pad thai)”, prezentată pentru prima dată în acel an la Paula Allen Gallery din New York, implică pregătirea felului de mâncare omonim de o echipă de muncitori și consumarea lui de către participanți. Este considerată o lucrare-cheie din epoca sa.

Această lucrare este una dintre cele cinci piese interactive care vor apărea în expoziția de la PS1, unde vor fi așezate pe o scenă, ca producții teatrale.

„Rirkrit se gândește la ele ca la niște piese de teatru”, a declarat Katrib pentru artnews.com. „Vor fi actori… Se menține etosul participării. Va fi foarte interesant – atât de multe dintre aceste lucrări au fost mitificate”.

Katrib a subliniat faptul că acele spectacole timpurii orientate spre mâncare au produs obiecte și expoziția de la PS1 va prezenta și sculpturi, lucrări pe hârtie, efemeride, filme și alte lucrări realizate în moduri mai familiare celor care frecventează galeriile. Aceste lucrări abordează subiecte diverse, precum ciclul știrilor, diaspora și însăși noțiunea de istorie a artei.

Există aspecte ale practicii expansive a lui Tiravanija care nu pot încăpea într-o galerie, indiferent de mărimea acesteia.

Influența lui Rirkrit Tiravanija

Tiravanija, născut la Buenos Aires, în 1961, și activ în prezent între New York, Berlin și Chiang Mai, este co-fondator al Land Foundation, care promovează agricultura în Thailanda, și a fost co-inițiator în 2006 al galeriei VER din Bangkok, condusă de artiști. De asemenea, a predat arta mai mulți ani la Universitatea Columbia.

Aceste activități se vor regăsi în catalogul expoziției, unul dintre cele mai importante volume dedicate lui Tiravanija.

„Lucrând la expoziție, a fost atât de interesant să vedem cât de mult a influențat Rirkrit”, a mai afirmat Katrib. „El a influențat cu adevărat mulți artiști, iar lucrările sale sunt de referință – lucrările sale se referă la istoria practicilor artistice moderne și contemporane. Modul în care a desfășurat aceste referințe a avut un impact asupra atâtor artiști. Ideile lui și modul în care își abordează lucrările au pătruns cu adevărat în conștiința mai largă”.

Foto (c) Rirkrit Tiravanija, untitled 1990 (pad thai), 1990.