Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Palazzo Diedo din Veneția, cumpărat de colecționarul Nicolas Berggruen, va deveni spațiu expozițional

Palazzo Diedo din Veneția, cumpărat de colecționarul Nicolas Berggruen, va deveni spațiu expozițional

Palazzo Diedo din Veneția va deveni spațiu expozițional după ce a fost cumpărat de colecționarul Nicolas Berggruen, care a dezvăluit planurile pentru al doilea spațiu al său în orașul italian.

După ce a cumpărat prin Institutul Berggruen, anul trecut, Casa dei Tre Oci pe insula Giudecca, a achiziționat acum Palazzo Diedo, o clădire de secol 18 în care a locuit cândva o familie aristocrată.

Nicolas Berggruen speră că Palazzo Diedo va deveni o componentă esențială pe scena artistică a orașului. Aici vor fi expuse obiecte din colecția lui și vor fi găzduiți artiști internaționali, ca rezidenți.

„Veneția este un loc extraordinar de viu, unde cultura, în general, este expusă. Dacă priviți istoria Veneției – a fost un loc al creativității și producției”, a declarat el într-un interviu, citează Artnews.com.

Mario Codognati, curatorul șef al muzeului MADRE din Napoli, va fi curatorul Palazzo Diedo. El a fost și cel care l-a convins pe Berggruen să cumpere imobilul din districtul Cannaregio.

Spre deosebire de Casa dei Tre Oci, unde activitatea este concentrată pe programe ale Institutului, Palazzo Diedo va fi dedicat în întregime artei.

Între muzeele private din Veneția se numără cele două ale lui François Pinault, Punta dalla Dogana și Palazzo Grassi, și Fondazione Prada, înființat de Miuccia Prada și Patrizio Bertelli. Cât privește punctul central al spațiului colecționarului francez stabilit în Statele Unite, el va fi reprezentat de comenzile executate de artiști.

Sterling Ruby, primul artist rezident în Palazzo Diedo

Prima prezentare aici va fi a lui Sterling Ruby, care va fi primul artist în rezidență.

Lucrarea pe care el o va prezenta, „A Project in Four Acts”, va fi gata în câteva faze – prima, care va avea suport o parte din fațada palatului, va debuta în aprilie, odată cu Bienala de la Veneția. Lucrarea va evolua de-a lungul Palazzo Diedo a cărui renovare va fi finalizată în 2024.

Pe lângă o impresionantă colecție de artă, Nicolas Berggruen este cunoscut și pentru scrierile sale despre politică, schimbări climatice și capitalism.

„Într-o lume care se destramă cultural și politic, cred că arta poate juca un rol important. Veneția, în special, este un loc pentru ea, datorită istoriei și poziționării ca loc în care se întâlnesc culturi”, a punctat el.