Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Papa Francisc a dispus ca sculpturile din Partenon deținute de Vatican să fie returnate Greciei
parthenon,temple,on,a,sinset.,acropolis,in,athens,,greece.,the

Papa Francisc a dispus ca sculpturile din Partenon deținute de Vatican să fie returnate Greciei

Papa Francisc a dispus ca sculpturile din marmură din Partenon deținute de Vatican să fie returnate Greciei, astfel că trei piese vechi de 2.500 de ani vor fi „donate” arhiepiscopului grec Ieronymos al II-lea, pe fondul unei discuții mai ample despre viitorul sculpturilor din Partenon deținute de Marea Britanie.

Artefactele se află la Vatican, în colecția papală, de două secole. Acum, Vaticanul a precizat că papa le oferă arhiepiscopului Ieronymos al II-lea, șeful Bisericii Ortodoxe Grecești și liderul spiritual al Greciei, ca o „donație” și „un semn concret al dorinței sale sincere de a urma calea ecumenică a adevărului”, citează The Guardian.

Partenonul, situat pe Acropole, a fost finalizat în secolul al V-lea î.e.n. ca templu al zeiței Atena, iar frizele sale decorative conțin unele dintre cele mai frumoase exemple de sculptură din Grecia antică.

Cele trei fragmente de la Vatican includ un cap de cal, un cap de băiat și un cap de bărbat cu barbă, care au fost păstrate aici încă din secolul al XIX-lea. Capul de băiat fusese împrumutat Greciei pentru un an, în 2008.

Donația papei, o modalitate de a evita stabilirea unui precedent

Decizia de „a dona” sculpturile Bisericii Ortodoxe Grecești și de a nu le returna direct statului grec este considerată de mulți ca o modalitate prin care Vaticanul evită să creeze un precedent care ar putea afecta alte comori din muzeele sale, în condițiile în care multe țări din întreaga lume cer ca muzeele occidentale să returneze artefactele și operele de artă jefuite în timpul colonizării.

Ministerul grec al Culturii și Sportului și-a exprimat recunoștința pentru decizia „generoasă” a papei, precum și speranța că această mișcare va pune presiune asupra British Museum. Muzeul Acropole a salutat de asemenea decizia.

Momentan, nu este încă clar ce planuri există pentru micile sculpturi.

Decizia Vaticanului, a cărei punere în aplicare este așteptată să dureze ceva timp, este posibil să sporească presiunea asupra British Museum, care refuză de decenii să returneze colecția mare de sculpturi ale Partenonului, cunoscută și sub numele de Elgin Marbles, care a fost o parte centrală a muzeului începând din 1816. UNESCO a îndemnat Regatul Unit și Grecia să ajungă la o înțelegere.