Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Paris – Odessa: Călătorie în clar-obscur, jurnal fotografic al artistei contemporane Géraldine Cario
paris odessa, geraldine cario, expo

Paris – Odessa: Călătorie în clar-obscur, jurnal fotografic al artistei contemporane Géraldine Cario

Expoziția „Paris – Odessa: Călătorie în clar-obscur”, jurnal fotografic al artistei contemporane Géraldine Cario, va fi deschisă la Pavilionul Goethe din București în perioada 10 ianuarie – 17 februarie.

Géraldine Cario a pornit într-o călătorie cu trenul, de la Paris la Odessa, în și spre locuri necunoscute, evocate doar de poveștile copilăriei. Este o întoarcere la rădăcini și o confruntare a memoriei, care nu reprezintă decât o geografie a imaginarului.

Expoziția prezintă itinerariul parcurs de Cario, care combină în arta ei elemente din fotografie și scriere, prezentate sub forma a 20 de diapozitive gigantice retroiluminate. Artista a păstrat proporțiile unui diapozitiv, mărind dimensiunile obișnuite ale acestora, ca și cum ar privi prin microscop. Uneori, a compartimentat mai multe fotografii pe același diapozitiv, ca și cum ar fi posibile mai multe perspective deodată.

Pe urmele exilului familiei ei, numele de orașe, străzi și țări străine, misterul vieților trecute, dezrădăcinarea, moștenirea grea a Europei secolului XX o poartă spre înțelesuri noi ale memoriei și ale absenței. Timpurile se amestecă, istoriile se intersectează. Astfel, senzația de deplasare se intensifică, generând o călătorie fotografică precum o conversație tăcută între artist și privitor.
În prezent, Géraldine Cario locuiește și lucrează la Paris.