Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Patru opere de artă furate de naziști, restituite moștenitorilor unui colecționar evreu

Patru opere de artă furate de naziști, restituite moștenitorilor unui colecționar evreu

Patru opere de artă furate din Franța de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost restituite beneficiarilor de drept ai unui colecționar evreu, a anunțat miercuri Ministerul Culturii, scrie francetvinfo.fr.

Acuarele și desene de artiști francezi de secol XIX i-au fost furate în 1940 lui Moise Levi de Benzion, om de afaceri evreu egiptean. Acesta a adunat colecția în locuința sa din Franța, unde a murit în timpul răzoiului, în 1943.

„Recuperări artistice”

musee du louvre departement des arts graphiques

„Paysage”, de Georges Michel – Musee du Louvre Departement des Arts Graphiques

Acuarela „Paysage” de Georges Michel, un desen de Paul Delaroche, intitulat „Portrait de femme”, și un alt desen, cu același titlu, de Auguste Hesse, erau păstrate la Luvru. O acuarelă de Jules-Jacques Veyrassat, „Marée basse à Grandcamp”, a fost în responsabilitatea Musée d’Orsay.

Aceste patru opere, precum toate bunurile furate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi regăsite și încredințate Franței în muzee naționale în așteptarea restituirii lor, sunt denumite „Musées nationaux recuperation” (MNR).

Până la aceste patru noi restituiri, doar 169 de opere au fost înapoiate din 1951, dintre cele 2.200 de opere „MNR” depozitate în o sută de muzee și incluse în inventarul „recuperărilor artistice”.

Foto credit: Musée du Louvre