Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Patru prețioase artefacte din patrimoniul românesc, furate dintr-un muzeu olandez
afis expozilie dacia, olanda

Patru prețioase artefacte din patrimoniul românesc, furate dintr-un muzeu olandez

Patru prețioase artefacte din patrimoniul românesc au fost furate în 25 ianuarie din Drents Museum din Assen (Regatul Țărilor de Jos), unde erau expuse începând cu vara anului trecut.

Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver/ Dacia! Rijk van goud en zilver” a fost deschisă în 7 iulie 2024 și urma să se încheie în 26 ianuarie 2025.

mnir, expozitie dacia, coif, curatorial.ro

 Coiful de la Coțofenești în expoziția „Dacia. Ultima frontieră a romanității” de la MNIR, curatorial.ro

Ministerul român al Culturii a anunțat că îîn dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, o explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului.
În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.e.n.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.e.n.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.
Piesele erau împrumutate de Muzeul Național de Istorie al României.

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.

„Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate”.

Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și spune că e în contact cu instituțiile din Olanda și România „pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național”.

Din informațiile furnizate de conducerea Muzeului Drents și de autoritățile judiciare olandeze, este vorba despre o spargere a singurului zid exterior al clădirii, prin utilizarea unui exploziv puternic. Prin spărtură au pătruns în sală mai multe persoane, care au sustras patru piese de patrimoniu. Celelalte piese expuse nu par să fi constituit obiectul jafului, spune MNIR.

673 de bunuri arheologice, expuse

Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver” fusese vizitată de mai mult de 77.000 de vizitatori.

Expoziția a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș.

Printre cele mai importante piese prezentate în expozițiee, în afară de coiful de la Coțofenești și brățările dacice, se numără tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj.
Cu această ocazie au fost prezentate pentru prima dată publicului obiecte provenind din trei tezaure descoperite în ultimii ani în județele Suceava, Bacău și Brașov.

mnir, expozitie dacia, bratari, curatorial.ro

Brățări în expoziția „Dacia. Ultima frontieră a romanității” de la MNIR, curatorial.ro

Cel mai recent, în perioada 2022 – 2023, aceste artefacte, inclusiv cele furate acum, au fost prezentate la București, în expoziția „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, care a călătorit apoi la Roma, până în aprilie 2024.

Credit foto: curatorial.ro