Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Paul Neagu, în Open View la Timișoara
neagu paul hyphen

Paul Neagu, în Open View la Timișoara

Lucrarea „Hyphen – Cratimă” a artistului Paul Neagu este prezentată în galeria Mercy – fereastra Muzeului Național de Artă Timișoara spre strada cu același nume – în cadrul programului „Open View” al instituției.
Muzeul Național de Artă Timișoara a intrat în anul în care orașul a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii cu expoziția retrospectivă Paul Neagu, unul dintre cei mai prodigioși artiști români, un titan al Neo-avangardei care prin conexiunea cu spațiul cultural occidental este cel mai cunoscut artist român peste hotare, după Constantin Brâncuși.

La finalul anului, în cadrul proiectului „MNArT Open View”, este prezentată o lucrare semnată de Paul Neagu (1938 – 2004) parte din cunoscuta sa serie „Cratime”.
Maestrul a realizat primul său „Hyphen” în anii ’70, acesta fiind un obiect format din triunghiuri intercalate, lucrate în lemn. De la această primă lucrare a seriei, artistul a realizat posibilitățile infinite ale acestui concept de cratimă, privind această relație duală între spațiu și om, concept și obiect, trecut și viitor, prin prisma viziunii antropocosmice.
Lucrarea datată 1999 reprezintă manifestarea bidimensională a temei, inundând suportul de lemn cu o explozie cromatică.
Muzeul Național de Artă Timișoara continuă astfel proiectul „MNArT Open View”, care presupune prezentarea unor lucrări în Galeria Mercy, fereastra muzeului de pe strada cu același nume, transformată într-un mic spațiu expozițional pentru a aduce lucrările de artă mai aproape de public.