Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Paula Rego, Francisco de Goya și apetența pentru grotesc
prado, los disparates (1864) el caballo raptor

Paula Rego, Francisco de Goya și apetența pentru grotesc

Viziuni tulburătoare ale artiștilor Paula Rego și Francisco de Goya sunt redate într-o alăturare inedită a creației celor doi despărțiți de mai bine de un secol și jumătate.

Basmele întortocheate și coșmarurile familiale ale Paulei Rego fac pereche cu viziunile lui Francisco de Goya asupra suprarealismului și cruzimii.

Goya a descris frământările psihologice ale Spaniei în epoca lui Napoleon, în timp ce imaginația macabră a lui Rego a fost modelată de dictatura din Portugalia secolului XX. Ei împărtășesc o apetență pentru tenebros.

„Uncanny Visions: Paula Rego and Francisco de Goya” este găzduită de Holburne Museum din Bath în perioada 27 septembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.

little miss muffet, paula rego

„Little Miss Muffet”, din seria „Nursery Rhymes” – Paula Rego (c) British Council

Această expoziție majoră va explora tema straniului, care se regăsește atât în lucrările lui Francisco de Goya (1746 – 1828), cât și în cele ale Paulei Rego (1935 – 2022). Este prima dată când două seturi de gravuri „The Follies / Los disparates” ale lui Goya sunt expuse în întregime alături de „Nursery Rhymes”, set de gravuri și acvaforte ale lui Rego, artistă influențată pe parcursul întregii cariere de maestrul spaniol.

Sunt prezentate desene ale lui Rego pe aceeași temă, inclusiv unele dintre cele mai obsedante figuri tridimensionale pe care ea le-a folosit ca surse pentru picturile proprii. Expoziția include și gravurile lui Goya pe care Rego le-a păstrat aproape de ea, acasă, până la finalul vieții.

Fotografie principală: „El caballo raptor” din seria „Los disparates”, Francisco de Goya (c) Museo de Prado