Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Peisaj de Theodor Aman, cea mai mare adjudecare în licitație la Alis
theodor aman, peisaj de tara, alis

Peisaj de Theodor Aman, cea mai mare adjudecare în licitație la Alis

„Peisaj de țară”, ulei pe lemn de Theodor Aman, a fost adjudecat în licitația din 3 martie a casei Alis contra sumei de 140.000 de lei, cel mai mare preț obținut de una dintre cele 41 de lucrări incluse în vânzarea de pictură și grafică.

Tabloul, realizat în perioada 1885 – 1890, a avut prețul de pornire de 100.000 de lei. Lucrarea cu dimensiuni 12x24cm a participat la expoziția „Aman – Georgescu Valbudea” de la Muzeul de Artă al R.S.R, în perioada iulie – septembrie 1982, și a făcut parte din colecția Constantin Bâlă.

Din aceeași colecție provine și „Modelul”, ulei pe carton de Gheorghe N.G.Vânătoru, datat 1968, scos la vânzare începând de la 10.000 de lei. Acesta a fost și prețul final.

camil ressu, peisaj din vlaici, alis

Camil Ressu, Peisaj din Vlaici

Camil Ressu a fost prezent în licitație cu „Peisaj din Vlaici”, ulei pe carton, care are prețul de pornire de 14.000 de lei. Acesta a fost vândut pentru 33.000 de lei. O altă lucrare a lui, „Fetiță cu codiță” (1938), tuș și laviu de tuș, a fost vândută pentru 3.200 de lei, care a fost prețul de pornire.

Familia Lascăr Rosetti”, ulei pe pânză de Niccolo Livaditti, ce provine din colecția familiei Lascăr Rosetti și Catinca Lupașca, a fost vândut pentru 15.000 de lei, care a fost și prețul de pornire.

Au mai fost vândute, între altele, lucrări de Nicolae Tonitza – „Studiu-două nuduri”, tuș, pentru 6.000 de lei (de la 3.000 lei, preț de porenire), Nicolae Vermont – „Femeie fumând”, tehnică mixtă, pentru 2.800 de lei (de la 1.800 lei) și Constantin Piliuță – „Theodor Pallady”, tuș, de la 1.000 lei, care a fost și prețul de pornire.

Sculptură și artiști în viață

În segmentul Sculptură al licitației s-a aflat doar „Copil cu pasăre”, marmură cu dimensiuni 20x16cm semnată Romulus Ladea. Ea a avut prețul de pornire de 4.000 lei, sumă pentru care a și fost vândută.

romulus ladea, copil cu pasare, alis

Cât despre segmentul Artiști în viață, din nouă loturi au fost vândute patru – lucrări de Samuel Briss – litografia „Mama și fiica”, pentru 1.200 lei, Radu Dărângă – „Stradă”, tehnică mixtă, pentru 1.200 lei, Andrei Damo – „Don Quijote”, acrilic pe pânză, pentru 2.800 lei, și Paul Mihail – „Barcă la malul mării”, ulei pe carton, pentru 2.000 lei.

Credit foto: Alis