Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Percepții ale unor tineri artiști asupra naturii, la Centrul de studii vizuale
perspective naturale, expo csv

Percepții ale unor tineri artiști asupra naturii, la Centrul de studii vizuale

Centrul de studii vizuale vernisează pe 4 decembrie, la ora 18:00, expoziția „Perspective naturale”, un dialog între tineri artiști și percepțiile lor asupra naturii care aduce împreună lucrări ale studenților și masteranzilor UNARTE Ioana Alecu, Alina Bobeică, Felix Grosu, Ana-Maria Ilie, Valentin Leonida, Ioana Mihăilescu, Ioana Nenciu, Denisa Păun, Andreea Ursache, cu participarea studenților Cătălina Bunea, Roxana Colțea, Mirela Dache, Andreea Iordache, Lucreția Maiorescu, Antonia Marin, Rebeca Mănescu, Bianca Mocanu, Mara Naghi, Marta Petrică, Mihaela Popa și Clara Toma (Ciurcă). Curator este Cristian Neagoe.

„Perspectiva naturală” este un concept ambiguu, folosit de Leonardo da Vinci într-unul dintre jurnalele sale, în contrast cu „perspectiva artificială”, considerată monstruoasă pentru ochiul uman. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să reproducă fidel ceea ce pot percepe cu privirea folosind metode științifice, numai că percepția „naturală” s-a dovedit a fi neașteptat de greu de descifrat prin modele geometrice.

Titlul expoziției trimite, așadar, în două direcții, precum două puncte de fugă. Una dintre ele este studiul biologiei ca morfologie infinită și ca vastă sursă de inspirație — rezidenții CSV au acces la aparatură foto-video performantă, microscoape, terarii, insectare, colecții de plante, o vastă bibliotecă cu cărți de mediu și de artă, întâlniri și discuții cu specialiști. A doua direcție este însuși conceptul de perspectivă de-a lungul timpului și felul în care aceasta evoluează pe măsură ce înțelegem lumea tot mai bine — sau mai distorsionat.

Rezidențele CSV sunt deschise studenților din toate domeniile conexe studiului vizual, de la arhitectură și biologie până la științe politice și literatură sau muzică, propunându-și să îmbogățească experiența celor care trec pragul acestui laborator artistic prin abordări interdisciplinare, cu aplecare predilectă asupra ecologiei și studiului naturii.

Expoziția poate fi vizitată până la 1 februarie 2024, la Centrul de studii vizuale (str. Măcelari nr. 1, București) și încheie anul expozițional 2023 al CSV. O primă parte a proiectului a fost găzduită în august-septembrie 2022 de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.