Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Performance, artă video și expoziții, la Simultan Festival 2023
instalație ioana vreme moser, amnezie minerală. simultan festival 2023

Performance, artă video și expoziții, la Simultan Festival 2023

O serie de performance-uri, proiecții de artă video și expoziții sunt incluse în programul Simultan Festival 2023, care va avea loc în mai multe spații din Timișoara, în perioada 5 – 8 octombrie.

Dedicat artelor interdisciplinare, festivalul are anul acesta tema „Oscilații: Lucruri de reținut”. Muzeul Corneliu Miklosi și fostele ateliere ale Societății de Transport Public Timișoara vor fi unite fizic și conceptual în cadrul aceluiași eveniment.

Deschiderea oficială va avea loc pe 5 octombrie, la ora 18:00, la Muzeul Corneliu Miklosi.

Program

Programul de patru zile va include performance-uri sonore și audio-vizuale live, proiecții de artă video și expoziții. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul simultan.org.
Performance-urile audio-vizuale au loc la muzeu pe tot parcursul festivalului.
Această secțiune aduce la Timișoara 12 proiecte inedite ce aparțin unor artiști activi în domeniul artei sonore și pe scena muzicii experimentale.

5 octombrie

În prima zi, de la 20:00, artista sonoră Ioana Vreme Moser vă invită la o lectură performativă, intitulată „Screaming Minerals”, care ne ghidează urmărind ascensiunea tehnologiilor informaționale și declinul lor ecologic. „Screaming Minerals” pune în scenă o orchestră de instrumente care funcționează pe baza unor tranzistori construiți din deșeuri. Zgomote și tonuri noi apar în momentul în care pietrele radiosensitive și bucățile de metal sunt zgâriate cu ace. De asemenea, va avea loc și o conferință susținută alături de participanții workshop-ului Sizzling Semiconductors – Tudor Alin, David Ardelean, Iulia Bolbotină, Delia Costea, Andrei Ene, Alexandra Gîrbea, Emilia Mihuț, Ioana Fabiola Pascu și Elvisey Pisică.

De la ora 21:00, compozitoarea și artista sonoră Dorit Chrysler prezintă extrase live din lucrarea sa „Calder Plays Theremin”, alături de proiecții audio-reactive cu laser și video analog realizate de artistul vizual Alberto Novello.

De la ora 22:00, Ana Fosca, o artistă ce provine din scena undergroundului danez, prezintă albumul „Poised at the edge of structure”, o compoziție în jurul modelelor ciclonice ale forțelor opuse, zgomotului arzător și dronei amenințătoare.

6 octombrie

Pe 6 octombrie, de la ora 20:00, compozitoarea  și artista sonoră Svetlana Maraš, propune o interpretare live utilizând o varietate de controlere fizice. Aceasta va fi urmată de „Successive Actions” pentru care Simon Whetham folosește sunetul ambiental și o varietate de metode și tehnici pentru a obține fenomene sonore adesea neobservate și obscure.

Seara se va încheia cu performance-ul live al artistei JacqNoise, care va debuta la 22:00. Aceasta explorează intersecțiile ritmurilor în compozițiile sale, deconstruind sunete pentru a înțelege teme simfonice.

7 octombrie

De la 20:00, va avea loc un performance live al artistului Thomas Ankersmit care folosește exclusiv Serge Modular (unul dintre cele mai puternice și versatile instrumente electronice ale erei analogice), fără efecte digitale sau alte echipamente.

De la 21:00, programul va continua cu un performance live al lui Ilpo Väisänen. El generează sunete și peisaje sonore folosind în principal cele mai simple dispozitive, cum ar fi claviaturi analogice și alte oscilatoare construite de el.

De la 22:00, Cosmin Nicolae, împreună cu Simina Oprescu și Matei Băcanu, pun întrebări cu o nuanță diasporică, într-o călătorie sonoră și vizuală plină de rezonanțe. Experiența audio-vizuală „Map x Territory” îmbină compoziții originale cu iterații generative și electro-acustică live – mereu unice, niciodată de repetat.

8 octombrie

Programul de performance-uri va începe în ultima zi la ora 20:00, cu un show live al artistului și compozitorului Robert Piotrowicz care explorează abstractitatea sunetului subiectiv.

La 21:00 e programat un performance live al artistei Jasmine Guffond, care chestionează impactul tehnologiei asupra identității umane. Jasmine este însoțită de ilan katin un artist cu o abordare non-figurativă în desen, performance-uri vizuale live și, uneori, experimente în domeniul instalațiilor.

Programul din 2023 se încheie cu un live performance al duo-ului HÄK / Danzeisen, de la ora 22:00. Bernd Norbert Würtz alias hÄK operează sintetizatoare modulare, circuite autosudate și butoane de control. Philipp Danzeisen cântă la un set de tobe îmbunătățit cu triggere și senzori. Acești doi poli sunt legați de un tot interdependent în care are loc un dialog muzical constant.

Proiecții de artă video și instalații 

Muzeul Corneliu Miklosi și fostele ateliere STPT găzduiesc și proeicții de artă video și instalații.

Expoziția centrală de la muzeu ce cuprinde o selecție de artă video formată din 51 de lucrări propuse de artiști din întreaga lume, strâns legate de tema din acest an a festivalului și selectate în urma unui apel deschis.

Acesteia i se adaugă o serie de instalații, realizate în parteneriat cu alte inițiative și organizații. La Muzeul Corneliu Miklosi va fi prezentată instalația sonoră „Amnezie Minerală”, de Ioana Vreme Moser, „Welcome to the Relative End of the Road Not Taken!”,  o instalație artistică anti-interactivă creată de Andrei Dinică, Mihai Drăgan și Sabina Suru, proiect coordonat de Marginal, și „Land under wave”, de Andreea Medar și Mălina Ionescu, coordonat de Obsolete Studio.

La fostele ateliere STPT, sunt pregătite instalațiile „Edge of Chaos”, de Michal Mitro, „AIO all in one”, dezvoltată de Asociația Prezent Continuu, și „From bit to infrastructure”, de Neja Tomšič & Mihai Toth, coordonat de MoTA – museum of transitory art.

Biletele și abonamentele vor putea fi achiziționate doar de la fața locului. Programul expozițional și proiecțiile de artă video vor avea acces gratuit.

Foto: Ioana Vreme Moser, „Amnezie minerală”. Simultan Festival 2023