Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Permisul pentru amplasarea statuii “Fearless Girl” pe Wall Street a expirat; prezenţa ei în acest loc  este pusă sub semnul întrebării

Permisul pentru amplasarea statuii “Fearless Girl” pe Wall Street a expirat; prezenţa ei în acest loc este pusă sub semnul întrebării

Permisul pentru amplasarea statuii “Fearless Girl” pe Wall Street a expirat, iar prezenţa ei în acest loc este pusă sub semnul întrebării. La această incertitudine contribuie şi faptul că artista care a realizat sculptura şi corporaţia care a comisionat-o au în prezent o dispută legală, arată artnet.com.

Potrivit New York Post, citat de Artnet, Kristen Visbal susţine că, potrivit contractului semnat cu State Street Corporation, ar avea drepturi depline asupra lucrării. Pe de altă parte, corporaţia afirmă că artista are control limitat asupra sculpturii de bronz care în prezent este plasată în faţa Bursei din New York.

De fapt, subiectul acestei dezbateri, care a început în 2019, este dacă Visbal are dreptul de a crea copii ale operei.

“Am o problemă cu faptul că lucrarea nu poate fi folosită de organizaţii care luptă pentru idealul ilustrat de aceasta”, a afirmat artista, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă.

Totuşi, ambele părţi spun că vor ca sculptura să rămână în faţa Bursei din New York.

Inaugurată de Ziua Femeii, în 2017

Atunci, “Fearless Girl” a fost aşezată vizavi de statuia taurului furios, care este simbolul Bursei din New York. A fost relocată în spaţiul actual, în 2018, pentru care State Street a obţinut un permis de trei ani, expirat pe 29 noiembrie.

“Femeile au luptat timp de 121 de ani în America, iar această sculptură reprezintă, neoficial, mişcarea femeilor. Ce mesaj este transmis dacă nu va mai fi aici?”, a transmis artista.

Corporaţia intenţionează să obţină un permis pentru încă trei ani, comisia responsabilă cu acest lucru urmând să se reunească pe 14 decembrie.

Cu o zi înainte, reprezentanţii State Street şi Visbal se vor întâlni pentru o încercare de mediere juridică a diferendelor.