Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Personaje din făină, cămașă de forță, tranziție și anatomie umană – Georgeta Năpăruș, la Galeria Romană / galerie foto
cămașa de forță, georgeta năpăruș, curatorial.ro

Personaje din făină, cămașă de forță, tranziție și anatomie umană – Georgeta Năpăruș, la Galeria Romană / galerie foto

Picturi, desene, fotografii și obiecte create de Georgeta Năpăruș pe diverse suporturi – pânză, lemn, carton și textil – pe parcursul câtorva decenii sunt expuse la Galeria Romană până la 29 iunie.

Încăperile galeriei bucureștene găzduiesc puține lucrări, tocmai pentru a permite vizitatorului să observe în tihnă – de la manechinul intitulat „Perioada de tranziție” și „Personaje din făină”, la „Variațiuni pe tema anatomiei omenești”, „Maternitate (Adam și Eva)”, „Exercițiu” și obiecte ca „Abacul” și „Tabla de Go”. Expoziția-concept este curatoriată de Ion Grigorescu.

Georgeta Năpăruș (1930 – 1997) a găsit surse de inspirație în folclor și în portul popular, în anatomie și joc, a fost preocupată de evoluția țării după Revoluție și de țesătura de neadevăruri vehiculate în cuvinte și imagini.  Pictorița modernistă vizionară a utilizat obiecte ready-made, învățând sau intuind rapid tehnicile noi și interfețele lor, creând lucrări care îndeamnă la reflecție.

În ultimii ani, lucrările ei au apărut frecvent în expoziții de grup și în licitații, printre cele mai recente vândute se află „Ie” (1983), ulei pe pânză, adjudecat contra sumei de 5.500 de euro, la Artmark, în 2022, și „Ioana d’Arc” (1986), ulei pe pânză adjudecat contra sumei de 30.000 de lei, în 2022, la Alis.

Expoziția poate fi vizitată, până la 29 iunie, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta, între 10:00 și 15:00.

perioada de tranziție, georgeta năpăruș, curatorial.ro

Perioada de tranziție, Georgeta Năpăruș, curatorial.ro

personaje din făină, georgeta năpăruș, curatorial.ro

Personaje din făină, Georgeta Năpăruș, curatorial.ro

portrete și desene georgeta năpăruș, curatorial.ro

Portrete și desene de Georgeta Năpăruș, curatorial.ro

rochie de georgeta năpăruș din colecția dalina bădescu, curatorial.ro

Rochie de Georgeta Năpăruș din colecția Dalina Bădescu, curatorial.ro

variațiuni pe tema anatomiei omenești, georgeta năpăruș, curatorial.ro

Variațiuni pe tema anatomiei omenești, Georgeta Năpăruș, curatorial.ro

fotografii georgeta năpăruș, curatorial.ro

Fotografii de Georgeta Năpăruș, curatorial.ro

abacul și tabla de go, georgeta năpăruș, curatorial.ro

Abacul și tabla de Go, de Georgeta Năpăruș, curatorial.ro

Fotografie principală: „Cămașa de forță”, Georgeta Năpăruș (c) curatorial.ro