Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură, ceramică și schițe cu motive tradiționale, la Creart
arina bican, expo creart, dragos toader

Pictură, ceramică și schițe cu motive tradiționale, la Creart

Lucrări de pictură, ceramică și schițe cu motive tradiționale realizate de artista Arina Bican sunt expuse la Creart până la 29 februarie.

„Etnoimersiv”, curatoriată de Ana Daniela Sultana, deschide programul expozițional al galeriei centrului bucureștean.

Curatoarea explică: „Reprezentările florale sunt un loc comun în tradiția populară din perspectivă etnografică sau folclorică, oriunde în lume, nu doar în Europa, în Balcani sau în România. Totuși, există elemente fitomorfe definitorii ale identității culturale românești, sunt detalii distincte care fac diferența nu doar între spațiul românesc și celelalte teritorii învecinate, ci și între regiuni autohtone, între sate, între familii. (…) Arina Bican ne oferă o incursiune/ imersiune în fascinanta simbolistică a ornamenticii. Cum atenția pentru detaliul vestimentar constituie o recurență în pictura Arinei Bican, o noutate ar fi cozile împletite. Pentru artistă acestea evocă simboluri asociate cu feminitatea și reprezintă manifestări ale respectului pentru tradițiile străvechi. Totodată, sunt o modalitate de a onora moștenirea culturală și istorică pe care o recitește și o revizitează. Împletiturile Arinei Bican, realizate și în ceramică, fac apel la mit și imagini interioare, iar descoperirea imaginilor interioare aduce cu sine întotdeauna o călătorie spre inconștientul colectiv despre care vorbea Jung. O călătorie, bunăoară, între virtual, poetica feminității și poetica reprezentărilor vegetale”.

arina bican, expo creart 2024, dragos toader

Arina Bican absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” (2010) și Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, cu o licență în Artă Murală (2013) și un Masterat în Arte Vizuale (2015). Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pictură din București, ea are numeroase expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate, dar și o activitate pedagogică. În 2022, și-a deschis propriul atelier de artă plastică pentru copii, Yellow House. În prezent, este reprezentată de Galeria Kulterra din București.

Credit foto: creart/ Dragoș Toader