Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură de Basquiat și Warhol, scoasă la vânzare la New York
basquiat warhol untitled 1984, sothebys

Pictură de Basquiat și Warhol, scoasă la vânzare la New York

O pictură neintitulată din 1984 realizată de Jean-Michel Basquiat și Andy Warhol va fi vândută la Sotheby’s New York în luna mai, fiind unul dintre cele mai importante loturi ale săptămânii de vânzări.

Cel mai recent tabloul a fost vândut, tot la Sotheby’s, în 2010 pentru 2,65 milioane de dolari. Acum, casa de licitații a plasat estimarea la 18 milioane de dolari. Dacă va fi vândut pentru această sumă, va stabili un record pentru o lucrare Basquiat-Warhol.

Lucrarea face parte dintr-un faimos grup de picturi pe care cele două vedete ale artei le-au realizat în colaborare în perioada 1984 – 1985.

Jean-Michel Basquiat era mult mai tânăr decât Andy Warhol, care, la acel moment, era considerat un artist pop îmbătrânit, în căutarea noutății. Unii l-au acuzat pe Warhol că s-a hrănit în mod parazitar din faima lui Basquiat cu aceste lucrări, care combină imaginile consumeriste ale lui cu craniile și mâzgăliturile de tip graffiti ale celui de-al doilea.

Anul trecut, la Fundația Louis Vuitton din Paris a avut loc o amplă expoziție dedicată acestei serii. Tabloul fără titlu ce va fi vândut la Sotheby’s a apărut în ediția newyorkeză a acestei expoziții, la Brant Foundation, spațiul de artă condus de colecționarul Peter Brant.

În 2022, a existat spectacolul teatral de succes „The Collaboration”, care s-a axat pe anii în care Warhol și Basquiat au lucrat împreună.

Tablourile semnate Basquiat-Warhol au în general rezultate bune la licitație, chiar dacă au prețuri net inferioare sumelor de opt și nouă cifre obținute în mod obișnuit de acești artiști în mod individual. Recordul pentru o lucrare din colaborarea Basquiat-Warhol este de 11,3 milioane de dolari, stabilit în mai 2014 la Phillips New York.

Credit foto: Sotheby’s