Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură murală ce ilustrează 130 de femei din istoria britanică, la National Portrait Gallery
work in progress, national portrait gallery

Pictură murală ce ilustrează 130 de femei din istoria britanică, la National Portrait Gallery

O pictură murală ce ilustrează 130 de femei din istoria și cultura britanică a fost comandată de National Portrait Gallery ca parte a unui proiect de trei ani pentru a spori reprezentarea femeilor în colecția muzeului.

Muralul format din șapte panouri este intitulat „Work in Progress” și e realizat de artistele Jann Haworth și Liberty Blake. El a fost inspirat, scrie The Guardian, de coperta albumului „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (1967) al grupului The Beatles, pentru care Haworth a fost co-creator.

Lucrarea reunește într-o imagine reprezentări în șablon ale unor figuri culturale – unele dintre ele nefiind vreodată reprezentate în galerie.

Cercetătoare, activiste și actrițe, reprezentate în galerie

„Work in Progress” va avea ca rezultat dublarea numărului de femei în galerie, ajungând la 48% din total, atunci când NPG va fi redeschis în iunie, după o renovare majoră. La deschiderea ușilor, vor fi expuse mai mult de 200 de portrete ale unor femei realizate după 1900 și mai mult de 100 de portrete realizate de femei după 1900, a precizat muzeul.

Sunt înfățișate femei care au marcat istoria și cultura britanică începând cu secolul I, cuprinzând o gamă largă de profesii și medii, de la regina Boadicea la cercetătoarea Mary Beard, decorată cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE).

În plus, pictura murală înfățișează 26 de personalități importante care până acum nu au fost reprezentate în colecția National Portrait Gallery, de la asistenta medicală Elizabeth Anionwu (OBE) și medicul vaccinolog Sarah Gilbert (OBE) la actrița și activista pentru drepturile persoanelor cu dizabilități Barbara Lisicki și la Ellen Craft, luptătoare pentru libertate și aboliționistă din secolul al XIX-lea.

Lucrarea a fost creată în colaborare cu colegii și grupuri comunitare din Marea Britanie, prin intermediul unei serii de ateliere organizate de Haworth și Blake. Participantele au realizat portrete în șablon cu vopsele acrilice și hârtie, pe baza unor reprezentări existente ale femeilor pe care le-au ales. Paisprezece artiști profesioniști au fost de asemenea invitați să creeze portrete în mărime naturală, care apar în prima linie a lucrării.

„Work in Progress”, lucrare incluzivă

Haworth a mărturisit că s-a întrebat: „Cum poți sărbători realizările făcute de femei când știi că, cu cât cauți mai mult, cu atât mai multe povești vei descoperi și că va trebui să răspunzi la întrebarea «de ce nu sunt incluse?»?”.

Acesta este motivul pentru care, printre femeile surse de inspirație reprezentate, „o siluetă albă este lăsată pentru ca privitorul să adauge propria alegere la pictura murală”, a adăugat ea, citează The Guardian.

„Work in Progress” face parte din „Reframing Narratives: Women in Portraiture”, un proiect de parteneriat pe trei ani cu Fondul Cultural Chanel, care are ca scop creșterea reprezentării femeilor în cadrul colecției NPG.

Anul trecut, galeria a anunțat că a achiziționat cinci autoportrete realizate de artiste – Chila Burman, Susan Hiller, Rose Finn-Kelcey, Celia Paul și Everlyn Nicodemus.