Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictura “The Blue Boy” – expusă la The National Gallery, la un secol de la ultima sa prezentare în Marea Britanie
blue boy

Pictura “The Blue Boy” – expusă la The National Gallery, la un secol de la ultima sa prezentare în Marea Britanie

Lucrarea de Thomas Gainsborough poate fi admirată la Londra din 25 ianuarie până pe 15 mai. De altfel, spun cei de la The National Gallery, este posibil ca acest eveniment să  fie unic pe teritoriul britanic. În 1921, opera a fost achiziţionată de omul de afaceri Henry E. Huntington şi în prezent este deţinută de The Huntington Library, Art Museum and Botanical Gardens din San Marino, California.

Enigmaticul portret a fost creat în timpul şederii artistului în Bath, în perioada 1759-1774

Atunci, stilul lui Gainsborough s-a schimbat, ca reacţie la gusturile celor care îl finanţau. El nu a călătorit în străinătate, dar a învăţat meserie “la distanţă”, de la maeştrii care l-au influenţat, printre ei numărându-se Anthony van Dyck.

Expoziţia de la Londra este cu intrare liberă iar lucrarea-vedetă este însoţită de alte picturi de Gainsborough, dovezi ale interesului acestuia faţă de stilul lui Van Dyck, în special în ceea ce priveşte culoarea şi compoziţia.

Credit foto: Huntington Art Museum via The National Gallery