Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi ale lui Renoir inspirate de călătoria sa în Guernsey, la Musée des Impressionismes
baie du moulin huet à guernesey renoir

Picturi ale lui Renoir inspirate de călătoria sa în Guernsey, la Musée des Impressionismes

Musée des Impressionismes din Giverny găzduiește pânze excepționale inspirate de călătoria lui Auguste Renoir în insula Guernsey. Expoziția „Renoir în Guernsey, 1883” este deschisă până pe 10 septembrie.

Muzeul Impresioniștilor prezintă unsprezece lucrări excepționale ale pictorului Auguste Renoir, pictate în 1883, iar aceste tablouri marchează 140 de ani de la sejurul lui Renoir pe insula anglo-normandă.

brouillard à guernesey pierreauguste renoir

„Brouillard à Guernesey”, Pierre- Auguste Renoir, Cincinnati Art Museum

Plictisit de viața pariziană și de impresionism, Auguste Renoir a decis să rămână pe insulă în 1883. Acolo a descoperit aspectul mediteranean al insulei. Fascinat de viața locuitorilor, de apele cristaline și de coasta stâncoasă, Renoir a dezvoltat un nou stil. Acest sejur a transformat pictura acestui maestru al impresionismului. „Când Renoir a ajuns în ’83, era foarte preocupat de portrete, iar apoi a dezvoltat în mare măsură peisajele”, explică Cyrille Sciama, curatorul expoziției. Din această călătorie, artistul a luat cu el culori și amintiri care l-au urmărit în Franța, unde a început o lungă serie de nuduri feminine la malul mării.

O expoziție planificată cu mult timp în urmă

Din stațiunea sa de vacanță Moulin-Huet de pe insula Guernsey, Auguste Renoir a pictat aproximativ cincisprezece tablouri. Muzeul Impresioniștilor din Giverny expune câteva dintre acestea, împrumutate de la muzeele din Zurich, Londra și Le Havre.

renoir3

„La Toilette”, colecție particulară, și „Baigneuse assise sur un rocher”, Muzeul Marmottan Monet

Pentru Musée de Giverny, această expoziție este rodul unui lung proces care a ajuns în sfârșit la final. „Este nevoie de timp pentru a obține împrumuturi pentru expoziții, uneori trei, patru sau cinci ani. Tablourile sunt fragile, sunt la mare căutare, sunt multe expoziții, iar noi suntem într-o lume globalizată și există o concurență între muzee”, adaugă Cyrille Sciama, curatorul expoziției.

Expoziția reunește o colecție de lucrări ale lui Renoir legate de acest sejur, precum și gravuri, fotografii și documente care redau atmosfera specială a insulei la acea vreme.

În fiecare vară, Musée des Impressionistes din Giverny primește până la 40.000 de vizitatori. Anul trecut, 125.000 de persoane au vizitat muzeul.

Foto credit: „Baie du Moulin Huet à Guernesey”, Auguste Renoir, The National Gallery, Londra