Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi murale unice în America de Sud, descoperite în Peru
panamarca lisa trever

Picturi murale unice în America de Sud, descoperite în Peru

Picturi murale unice în America de Sud au fost descoperite în Peru. Vechi de 1.400 de ani, bine conservate, ele înfățișează bărbați cu două fețe, în aparentă mișcare.

Situl arheologic de la Pañamarca, situat în partea central-nordică a Peru, a fost excavat timp de 70 de ani, dar continuă să ducă la descoperiri ce scot la iveală ritualurile și obiceiurile Moche, o civilizație care a înflorit între secolele I și VIII.

Cel mai recent, arheologii au descoperit pe un stâlp dintr-o sală ceremonială o pereche de picturi murale vechi de 1.400 de ani reprezentând bărbați cu două fețe. În afară de caracterul lor dinamic și de starea lor remarcabilă, picturile murale sunt catalogate ca descoperire singulară în arheologia sud-americană pentru că descriu mișcarea și spun două povești simultan.

Practici religioase și legături cu supranaturalul

„Aceste picturi murale sunt niște ferestre frumoase către trecutul nostru”, a spus Jessica Ortiz Zevallos, responsabilul peruan al proiectului de cercetare arheologică. „Adăugăm în mod semnificativ la o muncă ce oferă o perspectivă asupra viziunilor și priorităților oamenilor care au parcurs acest peisaj înaintea noastră”, citează artnet.com.

Una dintre aceste priorități, așa cum reiese din picturi, a fost reprezentarea exactă a practicilor religioase și a legăturilor acestora cu supranaturalul. În partea superioară a stâlpului, bărbatul cu două fețe este încoronat de soare și ține un evantai dungat într-o mână și o cupă cu patru colibri în cealaltă. În partea inferioară a stâlpului, bărbatul cu două fețe ține un evantai și un băț parțial conservat.

panamarca 1 lisa trever

În timp ce arta Moche înfățișează de obicei zeități cu elemente supranaturale, cum ar fi colți și aripi, a declarat Lisa Trever, profesor de istoria artei precolumbiene și arheologie la Universitatea Columbia, „aceasta, cu excepția celor două fețe, pare în întregime umană”.

Cercetările continuă vara aceasta

Descoperirea a avut loc în sala cu piloni din Pañamarca, care a fost excavată și documentată pentru prima dată în 2010 și care are o densitate neobișnuit de mare de picturi murale. Acest fapt, la care se adaugă pasajele înguste, i-a determinat pe arheologi să creadă că sala era un spațiu rezervat liderilor importanți sau bătrânilor comunității.

Se crede că Pañamarca, un complex arhitectural așezat pe un afloriment din Valea Nepeña din Peru, a fost dezvoltat de Moche între anii 550 și 800 e.n. Până în prezent, mai puțin de 10% din picturile murale ale sitului au fost descoperite. Proiectul de Cercetare Arheologică este o echipă de arheologi internaționali condusă de femei, care implică cercetători locali, de la Universitatea Columbia și de la Muzeul de Natură și Știință din Denver.

Echipa se va întoarce la fața locului în vara lui 2023 și va continua să facă săpături în sală, pe lângă crearea unei colecții digitale de fotografii și bunuri de realitate virtuală, dintre care multe vor fi puse la dispoziția publicului.

Credit foto: Lisa Trever