Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Pie Fight Study 3”, a treia lucrare de Ghenie adjudecată într-o săptămână
pie fight study 3

„Pie Fight Study 3”, a treia lucrare de Ghenie adjudecată într-o săptămână

„Pie Fight Study 3” este a treia operă de Adrian Ghenie adjudecată într-o săptămână. Lucrarea, ulei și acrilic pe pânză, a fost achiziționată la 504.000 de dolari în cadrul Licitației dedicate artei contemporane de Sotheby’s.

Tabloul întruchipează îmbinarea strălucită între trecut și prezent, imaginar și real, identificabil și anonim, pentru a transmite tragedia istoriei printr-o lentilă teatrală.

Creat în 2008, „Pie Fight Study 3” aparține primei și apreciatei serii de picturi ce abordează principalele atrocități ale istoriei europene a secolului XX.

Complex și profund

Pigmenții bogați arată nu doar redutabila tehnică a artistului de a îmbina abstracția cu figurația, dar și arta de a face ca identitatea subiectului să fie indiscifrabil, creând un subiect care este un arhetip universal pentru abordarea memoriei colective.

Complex, „Pie Fight Study 3” reliefează stilul viguros de pictură al artistului sub formă de straturi orbitoare de ocru și negru amestecate în jurul galbenului cu sclipiri de roz și alb ce evidențiază și ascund fața subiectului.

Profund fascinat de sursa filmică a bătăilor cu plăcinte și de figurilor emblematice din comedii, cum ar fi Charlie Chaplin, Ghenie propulsează motivul central al comediei americane din „Pie Fight Study 3” transformând actul comic într-unul de mare patos.

Tabloul a fost expus la Berlin, la Galeria Judin, în cadrul expoziției „Adrian Ghenie The Flight into Egypt” din 2008.

Pe 19 mai, „Degenerate Art”, ulei pe pânză executat în 2016 de Adrian Ghenie, a stabilit un nou record de licitație pentru artistul român. Tabloul a fost vândut, la Sotheby’s, pentru 9.286.700 de dolari, după ce a fost estimat între 7 și 10 milioane de dolari. Artistul român a mai fost prezent în licitație cu „The Trip” (2016), ulei pe pânză, care a fost vândut pentru 4,5 milioane de dolari. Lucrarea avea o valoare estimată între 4 și 6 milioane de dolari.

Capodopera artistului român contemporan Adrian Ghenie „Pie Fight Interior 12”, estimată între 8,8 și 13 de milioane de dolari, cel mai mare panou cu un singur tablou din seria „Pie Fight Interior”, va fi licitată pe 26 mai, la Centrul de Convenții și Expoziții din Hong Kong.