Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de la Centrul Pompidou, expuse în galeriile din jurul muzeului în timpul renovării

Lucrări de la Centrul Pompidou, expuse în galeriile din jurul muzeului în timpul renovării

Unele dintre operele de la Centrul Pompidou vor fi expuse „în galerii din apropiere” pe durata lucrărilor de renovare, a anunţat ministrul francez al Culturii, Rachida Dati.

„Trebuie să existe lucrări”, a spus ministrul la Sud Radio, în timp ce artiști, politicieni și intelectuali le-au cerut, într-o petiție, lui Emmanuel Macron și Rachidei Dati să nu închidă întreaga instituție, „o greșeală gravă” în opinia lor.

„Lucrările sunt extrem de importante”, a insistat Rachida Dati, explicând că „s-a întâlnit cu asociația comercianților, precum și cu proprietarii de galerii din jurul Centrului”. „Vom avea un program de mobilitate a lucrărilor expuse la Centrul Pompidou în galeriile din apropiere”, a precizat ea, adăugând că a luat această decizie „înainte de dizolvarea” anunțată de șeful statului în seara alegerilor europene. Ea a precizat că expoziții vor avea loc, de asemenea, „la Grand Palais, în parte”.

Renovări de peste 260 de milioane de euro

Muzeul de artă modernă, cunoscut și sub numele de Beaubourg și inaugurat în urmă cu aproximativ o jumătate de secol, va fi închis din vara anului 2025 până în 2030 pentru lucrări majore de îndepărtare a azbestului și de renovare, care vor costa în jur de 260 de milioane de euro și vor fi finanțate de guvernul francez și din donații. Curtea de Conturi a Franței a estimat că acest demers va costa 358 de milioane de euro, cu 96 de milioane de euro mai mult decât estimarea inițială a guvernului. O sumă suplimentară a fost solicitată sponsorilor de președintele muzeului, Laurent Le Bon, pentru a acoperi diferența.

Pe lângă Grand Palais, operele vor fi găzduite și la Luvru și în alte muzee din Paris (Orsay, Orangerie, Jeu de Paume, Guimet, Quai Branly), la Centrul Pompidou din Metz, în Martinica și Guadelupa, precum și în străinătate.

În petiție, Daniel Buren, Julie Gayet, Catherine Millet, Alain Minc, Jacques Toubon și Manuel Valls, printre alții, au declarat că lucrările „pot și trebuie să fie realizate în mod fragmentat, fără a închide complet întregul sit”.

Expoziţia „Brancusi, l’art ne fait que commencer” mai este deschisă la Centre Pompidou până la 1 iulie.