Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Proiectul major de renovare a Centrului Pompidou, subfinanțat
the,beaubourg,district,in,the,center,of,paris,(france)

Proiectul major de renovare a Centrului Pompidou, subfinanțat

Modelul economic al Centrului Pompidou este nesustenabil, semnalează un organism de audit care avertizează că proiectul major de renovare a clădirii muzeului parizian, unde se află replica atelierului lui Constantin Brâncuși, este „subfinanțat”.

Clădirea emblematică a Centre Pompidou din Paris urmează să fie renovată timp de cinci ani, începând cu 2025. Un raport al Curții de Conturi a Franței, care evaluează utilizarea fondurilor publice, a arătat că modelul economic al Centrului Pompidou este nesustenabil. Raportul subliniază presiunea financiară asupra muzeului cauzată de viitoarea sa renovare, precum și de înființarea unei noi filiale în Massy (Franța).

Potrivit raportului, costurile au crescut de la începutul proiectului. Curtea a estimat că acest demers va costa 358 de milioane de euro, cu 96 de milioane de euro mai mult decât estimarea inițială a guvernului francez. O sumă suplimentară de 207 milioane de euro a fost solicitată sponsorilor de președintele muzeului, Laurent Le Bon, pentru a acoperi diferența.

Potrivit Curții, instituția trebuie să strângă singură banii până cel târziu la începutul anului 2025. Până în prezent, aceasta a strâns 39 de milioane de euro. Din cele 39 de milioane de euro, 20 de milioane de euro au venit de la Fundația Hanwha Culture din Seul.

Campania de strângere de fonduri a lui Le Bon s-a axat pe sponsori americani individuali, precum și pe țări precum Arabia Saudită. Le Bon a fost de acord să împărtășească planurile programului în această lună și să îl finalizeze înainte de începerea noului an. Potrivit Art Newspaper, Le Bon a recunoscut că ar putea fi nevoit să „își adapteze planurile în funcție de fondurile colectate”.

Despre Centre Pompidou

Amplasată în centrul Parisului din 1977, clădirea Centrului Pompidou, o structură de sticlă și metal, seamănă cu o inimă alimentată de artere monumentale în culori primare strălucitoare: albastru – pentru fluxuri de aer (aer condiționat), galben – pentru electricitate, verde – pentru circuitele de apă, roșu – pentru fluxuri pietonale (scări rulante și lifturi).

Proiectată de arhitecții Renzo Piano și Richard Rogers ca un adevărat organism viu, clădirea este construită într-unul dintre cele mai vechi cartiere ale capitalei franceze, platoul Beaubourg.

Din totalul suprafeței, 12.210 m2 sunt dedicați colecției Muzeului Național de Artă Modernă, iar 5.900 m2, expozițiilor temporare.

Centre Pompidou Paris a mai fost supus unor lucrări de renovare în perioadele 1997 – 1999 și 2019 – 2021, când au fost extinse și redistribuite spațiile, eficientizat accesul publicului și restabilită o singură intrare, între altele.