Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Porți deschise la Palatul Episcopal din Oradea – Acuarele de Petre Abrudan, expuse în premieră
petre abrudan

Porți deschise la Palatul Episcopal din Oradea – Acuarele de Petre Abrudan, expuse în premieră

Treizeci de acuarele realizate de Petre Abrudan (1907 – 1979) au fost donate de fiica artistului, Codruța Baban, pentru a fi valorificate și expuse în Palatul Episcopal – Greco-catolic din Oradea.

Ele vor putea fi admirate pe 25 iunie, cu ocazia evenimentului „Porți deschise la Palatul Episcopal – Greco-catolic din Oradea, Arta-dialog între generații”.

Tot atunci, în premieră, studenți ai Facultății de Arte din Oradea vor expune lucrări de grafică, pictură și afișe având ca temă „Palatul de ieri, de azi, de mâine”.

Prin lucrările de artă expuse, publicul va intra în contact cu lucrările unui pictor emblematic pentru Transilvania de Nord, care este legat și de Oradea, pe de altă parte, va avea prilejul să își manifeste susținerea pentru tinerele talente în formare.

Acuarelele care vor fi expuse pe 25 iunie sunt peisaje transilvane pentru care autorul este recunoscut, preocupat mai ales de exprimarea în simbolice sinteze monumentale, cu tonuri întunecate și grave, așternute în tușe ample, predilect vertical.

O altă serie de lucrări, tot peisaje, industriale sau navale, au fost realizate la Galați. Ele confirmă preocuparea artistului pentru problemele sociale ale acelor vremuri.