Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portret al reginei Isabel de Borbón ar trebui să doboare recordul de licitație pentru Velázquez
isabel de borbon

Portret al reginei Isabel de Borbón ar trebui să doboare recordul de licitație pentru Velázquez

Un portret în mărime naturală al reginei spaniole Isabel de Borbón, realizat de Diego Velázquez, ar trebui să doboare recordul existent pentru o lucrare a artistului din secolul al XVII-lea atunci când va fi scos la licitație la începutul anului viitor.

„Isabel de Borbón, regina Spaniei” este evaluată la 35 milioane de dolari (27,8 milioane de lire sterline), mai mult decât dublu față de recordul actual de 16,9 milioane de dolari pentru un Velázquez.

Pânza de doi metri înălțime o înfățișează pe Isabel, în vârstă de aproximativ 30 de ani, într-o rochie de curte neagră foarte decorată, ținând un evantai într-o mână, cu cealaltă odihnindu-se pe spătarul unui scaun. La momentul picturii, Isabel era la apogeul puterii sale, fiind admirată pentru spiritul său spiritual, inteligența și spiritul generos.

Regele Filip al IV-lea al Spaniei și Portugaliei l-a numit pe Velázquez pictor de curte iar o mare parte din lucrările sale a constat în portrete ale regelui, ale familiei sale, ale bufonilor de la curte și ale piticilor.

Expus la Palatul Buen Retiro

Portretul a fost expus timp de mulți ani la Palatul Buen Retiro din Madrid. Ulterior, a ajuns în Franța, iar în secolul al XIX-lea a fost vândut lui Henry Huth, un bancher și colecționar de cărți, care l-a expus în Wykehurst Park din Sussex, Anglia. De atunci a fost în colecții private, iar din 1978 se află la actualii săi proprietari.

„Acest tablou excepțional este remarcabil nu doar prin frumusețea și calitatea sa, ci și prin amploarea și subiectul său”, a declarat George Wachter, președintele Sotheby’s și co-șeful mondial al picturilor de maeștri vechi.

„Portretul regal i-a permis lui Velázquez să împingă înainte arta în moduri noi și revoluționare, iar această portretizare grandioasă a lui Isabel de Borbón este un exemplu excepțional al artistului aflat la apogeul puterilor sale, modelând direcția portretului pentru generațiile care au urmat. Nicio altă pictură a lui Velázquez de această amploare și importanță nu a mai apărut pe piață în mai bine de jumătate de secol”.

Foto credit: Sotheby’s