Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portret al uneia dintre primele femei transgender, record de licitație pentru pictorița Gerda Wegener
gerda w

Portret al uneia dintre primele femei transgender, record de licitație pentru pictorița Gerda Wegener

O pictură ce o înfățișează pe Lili Elbe, una dintre primele femei transgender care au făcut operații de schimbare de sex și partenera artistei daneze Gerda Wegener, cunoscută pentru portretele erotice și reprezentările unor scene de lesbianism, a înregistrat un record de licitație pentru pictoriță.

Tabloul „I sommervarmen (In the Heat of Summer)”, pictat în 1924, a făcut parte dintr-o licitație care a avut drept scop promovarea artistelor.

Portretul a fost vândut pe 8 martie de un colecționar danez pentru 135.000 de euro, cu taxe, la Bruun Rasmussen Auctioneers din Copenhaga, potrivit theartnewspaper.com.

Cel mai recent, în 2016, lucrarea a fost prezentată public într-o expoziție dedicată lui Wegener la Arken Museum of Modern Art din Copenhaga.

În catalogul acelui show, curatorul Tobias Raun scria că portrete similare ale lui Elbe, prezentând-o cu spatele la privitor, „par că invită, dar și descurajează, pentru a ne împiedica să avem acces la trupul ei”.

Wegener și Elbe, în filmul „The Danish Girl”

Relația dintre Gerda Wegener (1886 – 1940) și Lili Elbe (născută Einar Wegener, în 1882 – 1931) a fost subiectul filmului „The Danish Girl” (2015). Regizorul britanic Tom Hooper și-a bazat lungmetrajul pe romanul din 2000 al scriitorului american David Ebershoof. Actrița Alicia Vikander, care a jucat rolul pictoriței, a fost premiată cu Oscar. Rolul lui Elbe a fost jucat de Eddie Redmayne.

Weneger și Elbe s-au întâlnit în studenție la Royal Danish Academy of Fine Arts și s-au căsătorit în 1904. Elbe a început să facă tranziția în 1930, an în care o curte daneză de justiție le-a anulat mariajul. Ea a făcut patru operații, ultima fiind un eșec. Elbe a fost muza de-o viață a lui Weneger, fiind portretizată și în cea mai cunoscută lucrare a ei, „Les femmes fatales” (1933), care a fost vândută în 2019 prin Sotheby’s Londra pentru 90.000 de euro.

Credit foto: Bruun Rasmussen Auctioneers