Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portretul făcut de Warhol lui O.J. Simpson, scos la licitație
oj simpson, andy warhol, phillips

Portretul făcut de Warhol lui O.J. Simpson, scos la licitație

„O.J. Simpson” (1977), de Andy Warhol, va fi pus în vânzare în cadrul 20th Century and Contemporary Art Day Sale la Phillips în această lună, cu o estimare de 300.000 – 500.000 de dolari.

„O.J. Simpson” este unul dintre cele 200 de portrete din seria „Athletes Series” a lui Warhol, ce include portretele lui Muhammad Ali, Kareem Abdul-Jabbar și Dorothy Hamil.

Comandat de Richard Weisman, colecționarul lui Warhol, portretul face parte dintr-o serie care înfățișa o clasă tot mai numeroasă de atleți care deveneau din ce în ce mai mult asemănători cu celebritățile pe care Warhol le venerase dintotdeauna. La momentul în care a fost realizat portretul, Simpson avea 30 de ani și era pe cale să devină unul dintre cei mai mari fundași din toate timpurile. A jucat pentru Buffalo Bills, dar o accidentare în 1977, la doar câteva săptămâni după ședința foto cu Warhol, i-a scurtat sezonul de fotbal american, iar în anul următor a fost transferat la San Francisco 49ers. În același an a cunoscut-o pe Nicole Brown. Au fost căsătoriți între 1985 și 1992; la doi ani după divorțul de Simpson, Brown a fost ucisă.

Simpson a fost achitat de uciderea lui Brown și a prietenului ei, Ronald Goldman, dar ulterior a fost considerat responsabil pentru ambele decese de către un juriu al unui tribunal civil din California.

Obsesia lui Warhol pentru spectacol

Realizat cu aproximativ două decenii înainte ca Simpson să fie judecat pentru aceste crime, portretul lui Warhol a devenit un tribut mai potrivit pentru obsesia artistului pentru spectacol.

Imprimarea serigrafică îl prezintă pe O.J. Simpson privindu-l direct pe privitor, iar un detaliu suplimentar în acrilic îl arată pe Simpson ținând în mână o minge de fotbal. Atât Warhol, cât și Simpson au semnat pe spatele lucrării. În ziua în care Simpson a apărut pentru ședința foto într-o cameră de motel din Buffalo, a venit fără tricoul său și fără minge, iar Warhol a trebuit să se străduiască să găsească una. Warhol a făcut mai mult de 45 de polaroiduri cu tânărul star de fotbal.

Portretul a fost prezentat împreună cu altele din serie în expoziția „Athletes by Andy Warhol”, la Virginia Museum of Fine Arts din Richmond, în 1978. Ulterior, a ajuns în proprietatea Pro Football Hall of Fame din Canton, Ohio. Potrivit Bloomberg, un purtător de cuvânt a susținut că portretul nu a fost expus vreodată.