Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Portretul feminin în opera lui Gheorghe Tattarescu
portretul feminin, gheorghe tattarescu

Portretul feminin în opera lui Gheorghe Tattarescu

Expoziția „Portretul feminin în opera lui Gheorghe Tattarescu (1820-1894)” va fi deschisă la Palatul Suțu în perioada 1 martie – 28 mai 2023.

Dacă celelalte teme majore asupra cărora pictorul și-a îndreptat atenția au fost studiate și evidențiate publicului de-a lungul timpului – profesoratul la Școala de Belle-Arte, pictura sa ecleziastică și cea istorică –, deși ocupă o pondere însemnată din moștenirea sa, discretul portret feminin – din copiile după marii maeștri studiați la Roma (1845 – 1851) sau al doamnelor din anturajul său – a rămas pe nedrept mărginit la funcția primară de studii, respectiv de imortalizare fotografică.

Copii în ulei după marii maeștri executate de Tattarescu în Italia

În opera sa, pictorul Tattarescu, pe lângă portretul social, a studiat și portretul religios al Magdalenelor și Madonnelor și al reprezentării diverse a Maicii Domnului, atât în pictură, cât și în grafică, explică Rodica Ion, curator și muzeograf.

În această expoziție, dedicată portretului feminin, sunt ilustrate aceste preocupări cu o selecție de câteva copii în ulei după marii maeștri executate de Tattarescu în Italia, precum și cu studii personale de portret în creion și cărbune. Îmbinarea acestor tehnici de studiere a portretului feminin religios a dus către lucrarea originală finită, ce se află expusă în premieră, a portretului Eugeniei Monachio Greceanu, „Stareța Mănăstirii Rătești”, lucrare de mare sensibilitate din care transpar contopite fragilul feminin, blândețea și profunzimea credinței.

Colecția casei memoriale este în măsură să etaleze un eșantion relevant al „Portretului feminin în opera lui Gheorghe Tattarescu” prin lucrări precum „Femeie tânără cu salbă”, cea care face coperta Repertoriului de pictură al Colecției Tattarescu, „Soția pictorului, Maria Tattarescu”, „Portretul Mariei Grădișteanu”, „Portretul Mariei Marianu” și o serie de desene inedite.

Pentru a întregi panoul portretelor feminine semnate de marele maestru este pusă la dispoziția publicului, în facsimil, o delicată și inedită piesă de grafică de mari dimensiuni Fecioara Maria cu Isus. Din colecția de pictură a Pinacotecii București se află expusă și excepționala pictură „Femeie cu tamburină”.