Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Poveștile unor artiști brașoveni, în spectacole de video mapping și expoziție în aer liber
muzeul de artă brașov

Poveștile unor artiști brașoveni, în spectacole de video mapping și expoziție în aer liber

Poveștile a 13 artiști brașoveni remarcabili vor fi prezentate în spectacole de video mapping pe fațada clădirii Muzeului de Artă Brașov, prin tururi ghidate urbane și o expoziție în aer liber.

Proiectul „Brașov Art Stories”, organizat cu Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”, Asociația Culturală KunSTadt și Asociația Depoul de Artă Urbană, va cuprinde evenimente la Muzeul de Artă și în Parcul „Nicolae Titulescu”, în zilele de 13 și 14 octombrie.

Treisprezece dintre cei mai importanți artiști brașoveni ai secolelor XIX-XX sunt în focus: Mișu Popp, Maximilian V., Elena Mureșianu, Margarete Depner, Elena Popea, Miess Friedrich, Friedrich von Bömches, Gustav Kollár, Hans Eder, Hans Mattis-Teutsch, Hermann Morres, Irina Lukász și Karl Hübner.

Expoziția „Brașov Art Stories” din Parcul „Nicolae Titulescu” va fi vernisată pe 13 octombrie, la ora 13:00. Aici vor fi prezentate poveștile a 13 artiști brașoveni care au contribuit la dezvoltarea vieții artistice a Brașovului în secolele XIX-XX și vor fi redate imagini ale unor lucrări de referință ale lor aflate în colecția Muzeului de Artă Brașov. A doua componentă a expoziției o reprezintă lucrări ale unor elevi de clasa a zecea de la Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”, coordonați de prof. Manuela Zvîc. Operele de artă și biografiile artiștilor le-au fost prezentate tinerilor în cadrul unei activități educative susținute de dr. Radu Popica, acestea servind drept surse de inspirație pentru noi lucrări.

Expoziția va putea fi vizitată pe aleea de vizavi de Muzeul de Artă Brașov până pe 31 octombrie.

Brașovul artiștilor

Brașovul artiștilor va fi explorat la pas prin intermediul unor tururi ghidate gratuite conduse de dr. Andreea Pocol, care vor avea loc vineri și sâmbătă între orele 17:00 și 19:30. Traseul va include locuri cheie pentru creația și viața celor 13 artiști: case memoriale, clădiri în care au expus, ateliere în care au activat, peisaje urbane sau locuri în care au creat anumite opere de artă. Participarea la tururile ghidate se face pe bază de înscriere prin e-mail la adresa muzeuldeartabrasov@gmail.com.

Clădirea Muzeului de Artă Brașov va fi pânză pentru o creație care folosește tehnici de proiectare 3D, animație și instrumente de inteligență artificială într-un adevărat spectacol. Lucrările artiștilor brașoveni, tineri și consacrați, transformate în proiecție video mapping, vor fi prezentate publicului, vineri și sâmbătă, de la ora 20:00 la miezul nopții.

Program

Pe 13 octombrie vor avea loc: vernisajul expoziției „Brașov Art Stories” în Parcul „Nicolae Titulescu”, la ora 13:00; tur ghidat – Brașovul artiștilor, 17:00 – 19:30; proiecție video mapping pe clădirea Muzeului de Artă Brașov, 20:00 – 00:00.

Pentru 14 octombrie sunt programate: tur ghidat – Brașovul artiștilor, între orele 17:00 și 19:30; și proiecție video mapping pe clădirea Muzeului de Artă Brașov, 20:00 – 00:00.

Cu prilejul acestui eveniment, Muzeul de Artă Brașov va putea fi vizitat în zilele de 13 și 14 octombrie în intervalul orar 09:00 – 22:00, în baza biletului de acces. Participarea la evenimentele din proiectul „Brașov Art Stories” este gratuită.

„Brașov Art Stories”  cuprinde mai multe activități interdependente: cercetare, digitalizare și expunere. Cercetarea operei și vieții a 13 artiști brașoveni stă la baza dezvoltării unei noi secțiuni a site-ului Muzeului de Artă Brașov (artstories.muzeulartabv.ro), la dezvoltarea hărții Brașovului artiștilor, fiind în același timp sursă de inspirație pentru expoziția realizată de elevii Liceului „Hans Mattis-Teutsch”. Digitalizarea operelor de artă deținute de MAB reprezintă o modalitate prin care acestea pot fi văzute de un public cât mai mare, fiind în același timp reinterpretate prin intermediul proiecției de video mappping. Expoziția prezentată în Parcul „Nicolae Titulescu” conectează artiștii de ieri cu viitorii artiști, crescând în același timp gradul de conștientizare a vizitatorilor privind rolul artei în definirea identității unui spațiu.