Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Premieră – Artefacte furate de trupele britanice, retrocedate Nigeriei de la Muzeul Horniman
oku oba, horniman museum

Premieră – Artefacte furate de trupele britanice, retrocedate Nigeriei de la Muzeul Horniman

Șase artefacte furate de trupele britanice în urmă cu 125 de ani din Benin City, în Nigeria de azi, au fost repatriate din Marea Britanie, ceea ce sporește presiunea asupra British Museum pentru a face același lucru.

Obiectele, inclusiv două plăci de bronz din Benin din secolul al XVI-lea, jefuite din palatul regal, au fost înmânate pe 28 noiembrie lui Abba Tijani, directorul general al Comisiei Naționale pentru Muzee și Monumente din Nigeria (NCMM), în cadrul unei ceremonii la Muzeul Horniman din sudul Londrei, potrivit The Guardian.

Tijani a declarat că speră ca și alte muzee care dețin artefacte jefuite din Benin City să fie încurajate de exemplul Horniman. El a crezut că s-ar putea ajunge în curând la un acord cu British Museum, care deține 900 astfel de obiecte – cea mai mare colecție din lume.

Cele șase artefacte predate luni au fost selectate ca fiind reprezentative pentru cele 72 de obiecte din Benin din colecția Horniman. Un acord între NCMM și Horniman va permite ca restul de 66 de obiecte să rămână în Marea Britanie, sub formă de împrumut, pentru următoarele 12 luni, urmând să aibă loc o a doua etapă de repatrieri.

Este pentru prima dată când o instituție finanțată de guvernul britanic a acceptat să restituie comorile jefuite de forțele britanice. Alte două bronzuri din Benin – o sculptură ce reprezintă un cocoș deținută de Jesus College (Cambridge) și una ce reprezintă capul unui oba (conducător) deținută de Universitatea Aberdeen – au fost de asemenea returnate din Marea Britanie în Nigeria.

Britanicii au confiscat toate comorile regale din Benin

Bronzurile au fost furate în 1897, când forțele britanice au jefuit regatul Benin. Palatul regal a fost incendiat și jefuit, iar oba a fost exilat.

Britanicii au confiscat toate comorile regale, dând o parte din ele unor ofițeri și ducându-le pe cele mai multe la licitații în Londra. Mii de obiecte au ajuns în cele din urmă în muzee și colecții private din întreaga lume.

British Museum a rezistat solicitărilor de a returna obiectele din colecția sa, susținând că este împiedicat să facă acest lucru de British Museum Act din 1963 și de Heritage Act din 1983.

Luna trecută, ministrul nigerian al Culturii a îndemnat British Museum să ia măsuri. Vorbind la Smithsonian Institution din Washington, care a returnat 29 de bronzuri Nigeriei, Lai Mohammed a declarat: „Nu este vorba despre dacă, ci despre când. În cele din urmă, vor fi nevoiți să le returneze, deoarece campania capătă forță pe zi ce trece și, când se vor uita la ceea ce fac alte muzee, vor fi obligați să le returneze”.

El a adăugat: „Aceste artefacte vorbesc despre cine suntem și vorbesc despre istoria noastră, despre religia noastră, despre valorile și etica noastră”.

Horniman s-a consultat cu diaspora nigeriană din Londra

Decizia unanimă a consiliului de administrație al Horniman de a returna artefactele a fost luată în urma unei consultări cu diaspora nigeriene din Londra și cu elevii din școlile locale.

„Consensul covârșitor a fost că obiectele au fost jefuite. Și, ca atare, ar trebui să fie returnate pe motiv că… au fost achiziționate cu forța și sub constrângere”, a declarat Nick Merriman, directorul executiv al Horniman.

El a sperat că ceremonia de predare nu va fi „sfârșitul procesului, ci următorul pas într-o relație fructuoasă și continuă cu colegii noștri nigerieni”.

Tijani a declarat că Nigeria este dispusă „să colaboreze cu instituțiile și muzeele care sunt pregătite să se repatrieze”. Acordurile de împrumut au fost posibile în cadrul unui parteneriat cu beneficii reciproce.

Repatrierea a fost „lucrul corect de făcut”, a mai afirmat el. „Aceste obiecte ar trebui să fie returnate din motive morale”.

Negocierile continuă cu British Museum. „Cred că este ceva ce poate fi rezolvat foarte curând”.

Bronzurile repatriate, într-un muzeu ce va fi inaugurat în 2025

Guvernul nigerian plănuiește să găzduiască bronzurile repatriate în Muzeul Edo al Artei Vest-Africane, care urmează să se deschidă în 2025.

La începutul acestui an, Germania a predat fizic două bronzuri din Benin și a pus în proprietatea Nigeriei peste 1.000 de alte obiecte din colecțiile muzeelor sale. „A fost greșit să luăm bronzurile și a fost greșit să le păstrăm. Acesta este începutul îndreptării greșelilor”, a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

Într-o dispută separată, care continuă în legătură cu artefacte furate, se așteaptă ca prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis să fi ridicat problema repatrierii sculpturilor din marmură de la Partenon – una dintre cele mai importante colecții de artă clasică existente – în cadrul unei întâlniri cu regele Charles III la Castelul Windsor.

Marmurele sunt expuse la British Museum din 1892, după ce lordul Elgin a dispus ca acestea să fie scoase din Partenon și transportate în Marea Britanie.

În luna noiembrie, a fost lansat primul amplu catalog online în care sunt listate artefacte furate din Regatul Benin.