Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Autorităţile germane au semnat un document prin care se obligă să returneze operele furate din Benin
benin bronz

Autorităţile germane au semnat un document prin care se obligă să returneze operele furate din Benin

Autorităţile germane au semnat un document potrivit căruia vor returna Nigeriei opere furate din Benin, informează Aljazeera.com.

Respectivele opere ar fi fost furate în secolul XIX, de către soldaţi britanici şi au ajuns în muzee din Europa şi din Statele Unite ale Americii. În acest moment, mai multe ţări africane caută să îşi facă dreptate şi cer înapoi obiectele care sunt de facto parte din patrimoniul lor.

Acordul priveşte peste 500 de obiecte

Acordul are în vedere 512 obiecte care au ajuns la Berlin, după ce ar fi fost furate, în 1897. O primă tranşă va fi transportată în Nigeria anul acesta iar o treime din acest lot rămâne la Berlin, cu titlu de împrumut valabil pentru 10 ani, operele urmând să fie expuse la Humboldt Forum.

Potrivit experţilor în Istoria Artei din Franţa, aproximativ 90 % din patrimoniul cultural al ţărilor din Africa ar fi în Europa. În acest sens, au fost transmise cereri repetate de returnare a obiectelor preţioase care, cel mai probabil, au fost furate de către exploratori sau de reprezentanţii puterilor coloniale.